IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откъде да се вземат 1,7 млрд. лева за плащане по външния дълг през януари?

Решението е в емитирането на нов дълг, като за предпочитане е той да бъде външен, коментират анализатори за Investor.bg

12:13 | 06.03.12 г. 33
Автор - снимка
Създател
Откъде да се вземат 1,7 млрд. лева за плащане по външния дълг през януари?

През януари 2013 г. предстои плащане по външния дълг на България в размер на близо 1,7 млрд. лева. През последните дни този въпрос стана доста актуален, след като се разбра, че фискалният резерв е спаднал до 4 млрд. лв., макар отчасти и поради изтеглени по-рано плащания, подлежащи на компенсиране по-късно през годината от еврофондовете.

Управляващите започнаха да говорят за необходимостта от емитиране на държавен дълг или за вероятността от още по-голямо намаляване на фискалния резерв и в частност на Сребърния фонд. А както е известно, последният е създаден да акумулира средства, с които да подкрепя пенсионната система.

В края на миналата година, при обсъждане и приемане на държавния бюджет за 2012 г., от Министерството на финансите смятаха, че едва ли ще е необходим нов външен дълг. А заложената в Закона за бюджета възможност за до 2 млрд. лева външен дълг е за всеки случай.

Затова попитахме икономисти как според тях трябва да се постъпи, за са се набавят средства за плащането по външния дълг. Ето какво споделиха те пред Investor.bg:

Лъчезар Богданов - Industry Watch

По принцип има три основни начина за плащане на външния дълг. Единият е от приходите в бюджета. Ако те не достигат, се преминава към емитиране на външен и/или вътрешен дълг. А третия начин е плащания от фискалния резерв, като се използват и средства от Сребърния фонд, който се попълва от постъпленията от приватизация.

Ясно е, че в случая няма бюджетни излишъци, които да се използват за плащания по дълга, така че тази възможност отпада. И дилемата е да се емитира ли нов дълг или отново да се взимат средства от фискалния резерв.

Да се вложат средства от Сребърния фонд - който е част от фискалния резерв - в държавни ценни книжа (ДЦК), смятам че не е добра идея.

Защото този фонд, който е създаден да бъде „третият стълб на пенсионната система“, би трябвало да пази нейната устойчивост. А това няма как да стане, ако голяма част от средствата му са вложени в български ДЦК, закупени за осигуряване на средства за покриване на държавен дълг.

Бих казал, че едно такова действие би обезмислило основното предназначение на Сребърния фонд, а именно – да е резерв на пенсионната система. И тук изобщо не става въпрос за висока или ниска доходност на ДЦК, въпросът е принципен.

Затова контролът на средствата от Сребърния фонд е добре да е извън правителството, по мое мнение.

А ако средствата от него се използват за погасяване на външния дълг с падеж в началото на следващата година, то така се върви към унищожаване на Сребърния фонд.

Да се взимат държавни заеми за покриване на плащания, когато външният дълг не е висок, е нещо нормално според мен.

Може да се емитира както външен, така и вътрешен дълг. Но при сегашната ситуация е по-добре да се вземе в по-голямата си част външен дълг, защото при вътрешния се „изсмуква“ ликвидност от банките.

Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Една нула ти се губи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 2
dobri
преди 12 години
2000000*850=170000000 (сто и седемдесет милиона) два милиона човека трябва да дадат по 8000 евро ,а не по 850 лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 6
rover
преди 12 години
Ех, няма вече патриоти. Аз предлагам, както през 50-те, всеки българин да даде заем на държавата от личните си средства. Два милиона души по 850 лева и проблемът няма да съществува. След време хартийките ще се загубят и държавата ще е на чиста печалба. А държавата, това сме ние Така че и ние ще сме на печалба в края на краищата.Призовавам Йосиф и Роджерс да запишат първите суми в подкрепа на младата ни демокрационна финансистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 5
amanotumnici
преди 12 години
При имитиране на вътрешен дълг, няма да се изсмуче ликвидността на банките. Никой не ги кара на сила да купуват ДЦК. Ако разполагат със средства, които искат да инвестират, те ще го направят в ДЦК или ще изкарат ресурса навън. Така или иначе, тези пари не завъртат икономиката.Относно Сребърният фонд, според прогнози, пенсионната система предстои да увеличава тежестта си, като пенсионерите ще стават повече, а работещите по-малко. Такъв фонд може да подкрепи бъдещите проблеми с плащането на пенсиите, освен ако властта не иска да утрепе старите хорица. Увеличаването на пенсионната възраст, ще намели тежеста върху пенсионната система, но от друга ще увеличи безработицата. Относно политиката на държавата - гледа да охарчи, каквото има, без да предложи решения за икономически растеж. Какво следва? Като изпукаме всички налични вариянти, изхарчим резервите и не получим търсене на ДЦК, отиваме пак при МВФ. Това не е лош вариянт, защото управлението на икономиката ни пак ще го поеме МВФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
doba
преди 12 години
Точно така е, както си го казал.И аз не виждам особен повод за тревога.Все пак говорим за 1млрд, а не за десетки и стотици, наливани в редица държави.Отлагането на плащания е добра политика, поне за момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 12 години
И немога да разбера защо се вайкат всики за т.н. вътрешен банков пазар , като той в момента просто не съществува ? Депозитната маса ръсте , а банките връщат парите на майките си . За каква кредитна дейност говорим тук ? Проф. Христина Вучева онзи ден си го каза направо - стига сте крякали , източниците на финансиране на дълга ще са комбинирани , за да се разпредели лихвения риск .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Чак пък грам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
Forex Master
преди 12 години
хелуич, намекваш че ако се уморят част от пенсионерите преждевременно, проблемът ще загуби от остратата си?... И не можах да разбера защо сребърният фонд да е безполезен?... Докато го имаше бе полезен, а като го изхарчихте вече е безполезен?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 10
msimov
преди 12 години
Я не се обаждай като грам не разбираш от въпроса и слушаш само плямпаниците на Борисов по телевизора.Той не се беше разплатил с държавните учреждения а те пък не се бяха разплатили с фирмите които ги обслужваха.Договорите са напълно отделно.ПФУ не ви е срам некадърен народ *** с голяма уста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 6
Raboti
преди 12 години
Е как така я скапа? Ти би ли разплащал надути цени на договори, не малка част от тях сключени заради далаверата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още