fallback

Как се справят с кредитния риск някои от големите компании у нас

В периода на криза фокусът се смени и искаме здравословен паричен поток от лоялни клиенти, коментира главният финансов директор на Globul по време на форум по темата

12:39 | 02.11.11 г. 1

Марио Илиев и Григор Миланов (вдясно). Снимка: Investor.bg

Вече подбираме клиентите си и не искаме да работим с всички, заяви Никос Параскевопулос, главен финансов директор на Globul по време на форум за управление на кредитния риск.

"Когато имаше растеж, нямаше изисквания. Сега, в периода на криза, фокусът се смени и искаме здравословен паричен поток от лоялни клиенти. В миналото контролирахме и намалявахме лошите кредити. Сега предотвратяваме възникването им, като не работим с всички клиенти. Защото продажби без кеш означават разходи", сподели финансистът.

"Правителствата на Балканския полуостров забавят плащанията си с 400-500 дни", заяви Марио Илиев, финансов директор в Астра Зенека. "Вече имаме план A, B и C какво да правим с всяка продажба, ако плащането по нея се забави", сподели той.

"Трудно се вземат пари от публичния сектор. Имахме период, в който изведнъж започва забавяне в плащанията. Ние ще ги получим, но не знаем кога", каза и Григор Миланов, финансов и административен директор в HP България.

"По два пъти на ден получаваме справка колко дължат клиентите ни и от колко време, така знаем с кого как да работим. Инвестираме в способностите на търговските си представители, а висшият мениджмънт работи с тях известно време всяка година, за да види колко е трудно", сподели Златна Димова, финансов директор в Кока-Кола България.

Според Ричард Колард, управител на отдел за управление на риска в IBM, кризата е новата реалност и всеки трябва да следи платежосбосността на клиентите си.

В Нестле България всяка година през последните три губехме по 10-15% от клиентите си поради техни ликвидни проблеми, заяви Матю Чандлър финансов директор в компанията. Загубили сме около 30-40 млн. лв. продажби защото част от клиентите ни вече не съществуват, посочи той. Преди кризата лошите вземания бяха 0,1-0,3% от всички продажби. Сега всеки дилър знае, че ако направи лоша продажба, то в края на тримесечието или годината ще получи санкция. Преди 3 години имахме голям конфликт между търговския и финансовия отдел. Целите пред търговците бяха за 10% ръст в условията на криза и те не ги изпълняваха. Сега фокусът е върху качеството на продажбите, сподели Чандлър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
fallback