fallback

Внасяме 64% от основните храни заради неефективно земеделие

Тенденцията е трайна, делът на вносните зеленчуци за 5 години е нараснал с 20%, а на месото се е удвоил, показа анализ на БСК

11:36 | 02.06.11 г. 7
Автор - снимка
Създател

В България през последните години има трайна тенденция потреблението на вносни стоки да расте, показва анализ на Българската стопанска камара (БСК). Според авторите на изследването при ясно очерталата се световна тенденция на недостиг на храни и ръст на цените не се използват благоприятните условия в страната за развитието на селското стопанство. Анализаторите твърдят още, че за земеделска страна с добри природно-климатични дадености вносът на храни спрямо общите продажби на дребно е изключително висок.

По данни на НСИ, през 2009 г.* на дребно са продадени стоки за 29,8 млрд. лв.: основни храни (вкл. безалкохолни напитки) – 7,4 млрд. лв.; тютюневи изделия  - 1,3 млрд. лв.; спиртни напитки, вина и бира – 800 млн. лв.; други храни -  1 млрд. лв.; нехранителни стоки – 19,3 млрд. лв.

В частта на хранителните стоки oт внос или произведени с вносни суровини, са продадени стоки за близо 4,7 млрд. лв., или 64% от основните храни.

Със суровини от внос са произведени изцяло захарта и захарните изделия, кафето и какаото.

Дял на вносните стоки:

- при месото и месните продукти - 84%,

- при зеленчуците – 78%,

- при плодовете –77%,

- при рибата и рибните продукти – 66%.

Близо една четвърт (23,6%) от продажбите на храни заемат хлябът и хлебните изделия, които се произвеждат основно със суровини, произведени у нас. В останалите видове храни делът на вноса е близо 80%.

При изследване на БСК за вноса на стоки за продажби на дребно през 2004 г. беше установено, че делът на зеленчуците и плодовете е бил 65%, а на месото - 42%. Това показва, че делът на зеленчуците и плодовете от внос за 5 години е нараснал с около 20%, а на месото се е удвоил.

Увеличението на вноса в потреблението на храни е резултат от намаленото производство на основните земеделски продукти. Производството през 2009 г. в сравнение с 2004 г. е по-малко:

- лук - 5,4 пъти,

- зеле – 3 пъти,

- картофи – 2,5 пъти,

- домати – 2,3 пъти,

- пипер – с 43%,

- плодове – с 37%.

Броят на свинете е по-малък  с 22%, а на говедата - с 20%.

При нехранителните стоки от внос са 87% от облеклата, включително и трикотажните, 70% от текстилните изделия, 60% от обувките.

Политиката в земеделието, в т. ч. ползването на бюджетни средства и на тези по САПАРД и Програмата за развитието на селските райони (ПРСР), не са довели до нарастване на дела на продажбите на местна продукция в страната, който непрекъснато намалява, е един от изводите в анализа.

Доминирането на вноса не е следствие на засилен износ на земеделска продукция, тъй като през изследвания период се очертава рязко намаление на производство на основните земеделски продукти. Българското земеделие продължава да е неефективно, а голяма част от земеделските земи пустеят и не се обработват.

Причините са отсъствието на комасация, неточното фокусиране на финансовия ресурс за земеделието, недостатъчните инвестиции и несъздаването на условия за привличане на  квалифицирани кадри в селскостопанското производство. Други спъващи агросектора фактори са затрудненият достъп на фермерите до пазарите на дребно за реализация на собствената им продукция и недостатъчните и неритмични плащания към производителите.

* Очаква се данните за продажбите на дребно през 2010 г. да бъдат обобщени в началото на декември 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
fallback