fallback

Eurobank EFG: Очаквайте първи признаци на възстановяване след юни месец

През втората половина на годината страната ни ще покаже по-видими сигнали за стабилизация на икономиката, смятат от банката

13:37 | 19.01.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

Постепенно подобряване на българската икономика, вследствие на плавно възстановяване на вътрешното търсене през 2011 година, прогнозират от банка Eurobank EFG. Според анализите на групата растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) през годината ще е 2,5 на сто, а първите знаци за съживяването на икономиката ще се видят през втората половина на годината.

Силното представяне на износа на страната ще се отрази и на другите сектори, като това постепенно ще допринесе за по-балансиран модел на растеж. Подобренията в усвояването на средства от европейските фондове от своя страна ще подпомогнат възстановяването на инвестиционния поток в страната.

"Българската икономика бавно се възстановява, след като преодоля най-тежкия си период в края на 2009 година. Макар вътрешното търсене да остава слабо, България изглежда успешно отговаря на ключовото предизвикателство пред себе си, а именно да намери нов баланс за своята икономика", заяви Гикас Хардувелис, главен финансист на групата.

Според него макар и болезнено, през 2010 г. България постепенно се е справила с изграждането на нов модел за икономически растеж, който вече не разчита единствено на кредитиране и потребление, а набляга на конкурентоспособност и износ.

Икономистът отбеляза, че това е особено важно предвид валутния борд в страната, който не позволява прилагането на валутни механизми за подобряване на конкурентноспособността, а изисква тази корекция да се осъществи от производствената страна с цел повишаване на производителността.

Като ключов фактор за икономическото възстановяване на региона на Централна и Източна Европа генералният мениджър на Юробанк И Еф Джи Груп Джорджо Прадели определи засилването на реалната икономика.

"Начинът за набиране на ресурси на банките е променен, като основен източник за това са местните пазари. Банките вече не могат да поддържат високия кредитен растеж от преди кризата и променят своя модел, като фокусът е изместен към кръстосани продажби, транзакционно банкиране и клиентска ориентация," заяви той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:19 | 12.09.22 г.
fallback