fallback

Райфайзенбанк: Домакинствата спестяват с рекордни темпове

Вътрешното търсене се възстановява с бавни темпове, се казва в месечния доклад на банката

13:46 | 05.01.11 г. 17
Автор - снимка
Създател

Домакинствата в България продължават да спестяват с рекордни темпове, се казва в редовния доклад на Райфайзенбанк България за макроикономическите данни.

Анализаторите на банката посочват, че външната среда остава благоприятна за развитието на българската икономика, като износът вече е надхвърлил нивата си отпреди кризата.

Възстановяването обаче, все още не може да се усети на вътрешния пазар, където склонността към потребление остава ниска, а тази за спестяване – висока. Същевременно покупателната способност на парите намалява в резултат на ускоряващата се инфлация, се казва в документа.

Докладът обръща внимание на рекордната спестовност на населението. През ноември депозитите на домакинствата нараснаха рекордно – с 415 млн. лв., а тези на нефинансовите предприятия – с около 96 млн. лв. Кредитният растеж остана слаб – кредитите към нефинансовите предприятия нараснаха със 111 млн. лв., а за домакинствата – с около 44 млн. лв.

Главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев коментира, че продължаващото трупане на спестявания от страна на домакинствата най-вероятно означава допълнително забавяне на възстановяването на вътрешното търсене, поради което прогнозата на банката е за спад на БВП от 0.2% за 2010 г., а предвиждането за икономически растеж за 2011 г. е намалено от 3 на 2.7%.

Като цяло макроикономическите показатели сочат, че икономическата среда остава несигурна за домакинствата и за момента не се очертава значим фактор, който да ги стимулира да пренасочват по-голяма част от дохода си към потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:10 | 09.09.22 г.
fallback