fallback

Райфайзенбанк: Рано е за оптимизъм

Анализаторите на банката посочват, че вече са налице някои положителни сигнали за развитието на икономиката ни

15:22 | 07.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Анализаторите на Райфайзенбанк България посочват, че в развитието на икономиката на страната се наблюдават някои позитивни сигнали. Сред тях са стабилизирането на индустрията и забавянето на спада на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие. Въпреки това от банката предупреждават, че все още е рано за оптимизъм.

Сред позитивните сигнали са стабилността на валутния борд заради факта, че в края на юли паричната база е покрита 187% с валутни резерви. Освен това, индустрията е близо до повратна точка в посока положителен растеж. За пръв път от началото на кризата беше отчетен подем не само в индустриалните продажби за износ, но и на вътрешния пазар, посочват от Райфайзенбанк.

От банката посочват като положителни сигнали забавянето на спада на БВП, увеличаването на частните инвестиции и растежа на износа.

От страна на търсенето положителен принос за икономическия растеж дойде по линия на външния сектор. Реалният растеж на износа на стоки и услуги се ускори до11.4%, в синхрон с по-високия от очаквания растеж на БВП и засиленото търсене от страна на икономиката на ЕС.

Вносът,от друга страна, продължи да се свива, поради слабото вътрешно търсене. В резултат на това, нетният износ на стоки и услуги се ограничи до -4.3% от БВП, при -12.1% през второто тримесечие на 2009 г.

Реалният спад на инвестициите се забави значително до 1.4%, след рязка корекция надолу от 26.9 % през 2009 г. и още 14.9% през I трим. на 2010 г. Като се вземе предвид бурната инвестиционна активност в публичния сектор преди изборите през 2009 г. и свиването на тази дейност през същия период на настоящата година, вероятно ограничаването на спада на инвестициите се дължи на възстановяване на инвестиционната дейност на частния сектор, обясняват от банката.

Според главния икономист на банката Калоян Ганев е възможно благоприятното развитие да продължи и през втората половина на годината, но следва да се има предвид, че все още са налице известни рискове, свързани с развитието както на външната среда, така и на вътрешното търсене.

Обезпокоителните данни пък са свързани със спадащото потребление, което възпрепятства възстановяването на сектора на услугите, високата безработица и очакването за увеличаване на инфлацията в края на годината.

Потреблението на домакинствата остава твърде ниско, като възстановяването му вероятно ще се случи едва през следващата година. Приходната част на бюджета също изостава спрямо резултатите от миналата година. За раздвижване на пазара на труда е все още рано да се говори, тъй като и при текущата заетост фирмите работят под пълния си капацитет, посочват от банката.

Външната среда остава несигурна, като все още няма гаранции за устойчив растеж на световната и европейската икономики, предупреждава Ганев. Според него корекциите на неравновесията са свързани и с твърде ограничен приток на преки чуждестранни инвестиции, а изходящите финансови потоци могат да доведат до спад на валутния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:39 | 08.09.22 г.
fallback