fallback

БАН: Още не излизаме от кризата

Значително оживление на пазара на труда най-рано в края на 2011 г. очакват от БАН

14:21 | 19.08.10 г. 11
Автор - снимка
Създател

България все още не е започнала да излиза от икономическата криза, заяви на пресконференция днес директорът на Института за икономически изследвания към Българската академия на науките (БАН) доцент Митко Димитров.

По думите му след като през второто тримесечие макар и доста бавно, икономиката продължи да се свива, не може да се каже, че е започнало излизане от кризата. За да излезем от кризата, би трябвало да има няколко поредни тримесечия на положителен растеж.

Димитров посочи, че все пак има първи позитивни сигнали, че ще започне процесът на излизане от кризата. Първият положителен сигнал е увеличаването на износа, което се дължи главно на гъвкавостта на българския бизнес и на развитието на другите европейски страни, поясни той.

Като фактори, които дърпат икономиката назад, Димитров открои липсата на раздвижване в сектора на преките чуждестранни инвестиции, липсата на рязко увеличение на притока на евросредства, каквото се обещаваше, и продължаващото бавене на връщането на ДДС на бизнеса.

Все още факторите, влияещи на процеса на излизане от кризата, са разнопосочни, обобщи той.

Пазарът на труда в България продължава да е в криза и не се очертава скоро да има преобладаващи позитивни явления на него, коментира доцент Искра Белева от Института за икономически изследвания.

Според изчисленията на БАН заетостта в България към момента е на равнището от 2008 г., а безработицата – на нивото от 2007 г.

По думите на Белева отчитането на леко понижаване на безработицата за пет поредни месеца по официални данни се дължи главно на емиграцията и на сезонната заетост през лятото. Тя посочи, че въпросните данни не отчитат хората, които са излезли от процеса на регистрация на безработните, а те би могло да продължават да са безработни или да са преминали към сивата икономика.

Белева допълни, че продължителната безработица (над 1 година) продължава да е висока.

Според прогнозите на БАН ако не се вземат бързи и решителни мерки на пазара на труда, а не само временни, както е сега, през есента ще има бум на безработицата у нас.

Белева представи обобщено два варианта на развитието на равнището на безработица в страната, като подчерта, че то основно зависи от развитието на икономиката. При първия, определен като „най-оптимистичен“, вариант, ако през второто полугодие икономиката постигне ръст от 1-2%, който продължи и по-нататък, равнището на безработица ще започне да се „компенсира“ към края на 2011 г.

В противен случай, т.е. ако няма ръст на икономиката през следващите месеци, безработицата ще се запази на равнище от около 10% по-дълго време, докато икономиката на страната не достигне растеж, надхвърлящ 3-4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
fallback