fallback

И Goldman Sachs предрече промяна на валутния курс в Китай

Анализаторите на банката се присъединиха към прогнозите, че Пекин ще вдигне курса на юана

20:44 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Китай вероятно ще позволи на валутата си да поскъпне с около 5 на сто спрямо долара, за да сложи спирачка на растежа и да охлади икономиката си. Прогнозата е на главния анализатор на американската банка Goldman Sachs, с което банката се присъедини към прогнозите за скорошна промяна на валутния курс на Китай.

„Имам силно убеждение, че те са близо до промяна на валутния си курс. Нещо се мъти и това може да се случи всеки момент”, посочва Джим О’Нийл, цитиран от Ройтерс.

Главният анализатор на Goldman Sachs очаква поскъпването от 5 на сто да бъде направено в еднократен акт за повишаване на стойността на юана. След този ход валутата на Китай щяла да продължи да се движи в съвсем тесен коридор спрямо валутите на основните търговски партньори.

„Китай трябва да направи нещо, за да забави икономическия растеж и да се справи с произтичащата от него инфлация”, посочва О’Нийл. Самият той вярва, че икономиката на страната нараства с 12-14 на сто на годишна база.

Прогнозата на Световната банка са, че през тази година икономиката на Китай ще нарасне с 9 на сто. На този фон световната икономика ще нарасне с едва 2,7 на сто.

Вижте други прогнози за поскъпване на китайската валута

Силният ръст на китайския износ ще засили натиска за поскъпване на юана

Гайтнър: Много вероятно е Китай да промени валутния си курс

Китай може да вдигне курса на юана през март  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:33 | 06.09.22 г.
fallback