fallback

Очаква се ръст в началното жилищно строителство в САЩ за октомври

Възходящото движение на еврото спрямо долара, започнало от началото на месец декември, продължи и в първите дни на изминалата седмица

11:01 | 17.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

Възходящото движение на еврото спрямо долара, започнало от началото на месец декември, продължи и в първите дни на изминалата седмица, като от нива около 1.1800 в средата на седмицата валутната двойка достигна 1.2050. В последните дни на този период единната валута се разменяше в граници 1.1950-1.2000 долара. Доларът загуби своите позиции спрямо паунда, като още в понеделник валутната двойка паунд/долар повиши стойността си от 1.7500 до 1.7750. През останалата част от седмицата търговията бе спокойна и паундът се разменяше в рейндж 1.7620-1.7750 долара. След като в началото на месеца доларът отбеляза рекордно високи нива спрямо йената за тази година, то през изминалата седмица той изгуби голяма част от спечелените позиции. Още в понеделник започна да понижава стойността си и от 121.00 йени в петък достигна 115.70 йени.

В началото на идната седмица за САЩ важни данни не се очакват. Във вторник ще бъдат публикувани данни от строителния сектор на страната. Очаква се началното жилищно строителство за ноември да нарасне до 2.04 млн. броя жилищни сгради от 2.01 млн. за октомври, а в същото време разрешителните за строеж за същия период да спаднат до 2.05 млн. от 2.07 млн. за октомври. Заедно с тези данни ще бъде публикуван и индексът на производствените цени за ноември, като се очаква да спадне с 0.3% на месечна база от 0.7% за предходния период. Ден по-късно ще бъде изнесена финалната стойност на БВП на страната за третото тримесечие, като се предвижда да бъде 4.3%.

В четвъртък ще бъдат изнесени личните доходи и разходи на населението за ноември, като съответно се очаква да достигнат 0.4% и 0.5% спрямо 0.4% и 0.2% за предходния период. В края на седмицата ще бъде публикувана финалната стойност на Мичиганския индекс на потребителското доверие за декември, като се прогнозира да нарасне незначително до 89.0 от 88.7. Тогава ще бъдат оповестени и поръчките за стоки с дълготрайна употреба за ноември, като се очаква да нараснат с 0.7% от 3.4% за октомври.

За Еврозоната в понеделник ще бъде оповестено индустриалното производство за октомври. Прогнозира се на месечна база да спадне с 0.1% спрямо понижението от 0.4% за септември, а на годишна да достигне 1.4% спрямо 1.0% за същия период, година по-рано. Ден по-късно ще бъде публикувано положителното салдо по търговския баланс на еврозоната за октомври. Предвижда се стойността му да се понижи до 0.6 млрд. евро от 1.4 млрд. евро за предходния месец. В четвъртък ще бъдат оповестени индустриалните поръчки на еврозоната за октомври, те бяха 1.1% за септември и 4.6% за същия период, година по-рано. Заедно с тях ще бъдат публикувани продажбите на дребно на Италия за октомври. В последния ден на идната седмица важни данни за страните от еврозоната, както и за самата нея не се очакват.

През изминалата седмица бе проведено заседание на FOMC към FED, на което, както се очакваше, бе решено основният лихвен процент на страната да бъде повишен с 25 базисни пункта до 4.25%. Продажбите на дребно на САЩ за ноември нараснаха с 0.3% спрямо спада от 0.1% за предходния период. Рекордно високо ниво достигна дефицита по търговския баланс на страната за октомври Той нарасна до 68.9 млрд. долара спрямо очакванията да се понижи до 63.5 млрд. долара от 66.1 млрд. долара за септември. Индексът на потребителските цени на САЩ за ноември отбеляза неочакван спад от 0.6% на месечна база и достигна 3.5% на годишна. В четвъртък бяха публикувани два важни индекса на страната за декември. Манифактурният индекс ‘New York Empire’ нарасна до 28.74 от 23.5 за ноември, а Филаделфийският FED индекс достигна 12.6 от 11.5 за ноември. Дефицитът по текущата сметка на САЩ за третото тримесечие бе оповестен на ниво 195.8 млрд. долара, като се прогнозираше да нарасне до 210 млрд. долара от 195.7 млрд. долара за предходния период.

Дефицитът по търговския баланс на Франция за октомври неочаквано нарасна до 2.463 млрд. евро от 1.7 млрд. евро за септември. ZEW индекса на икономическите очаквания на Германия за декември се повиши до 61.6 от 38.7 за ноември, а същия показател за Еврозоната нарасна до 51.2 от 40.0 за предходния период. Индексът на потребителските цени и Хармонизираният индекс на потребителските цени на Германия и Италия за ноември не изненадаха участниците на пазара и бяха публикувани на очакваните нива. В петък за Германия бяха оповестени IFO индексите на текущите условия, икономическите очаквания и бизнес климата за декември, като всичките достигнаха 99.6.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:12 | 11.09.22 г.
fallback