fallback

Капиталовите потоци в САЩ нараснаха до 91,3 млрд. долара за август

Изнесените икономически данни през седмицата отвъд Океана се оказаха в по-голямата си част положителни за американската икономика

10:13 | 22.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

В първите дни на изминалата седмица еврото започна да губи позиции спрямо долара и от нива около 1.2100 в средата на седмицата достигна 1.1880 долара, което ниво не бе достигано от началото на юли месец. След това обаче с бързи темпове единната валута възвърна изгубените позиции и в следобедните часове на последния ден от работната седмица валутната двойка бе на нива 1.2000-1.2050.

Паундът, също както еврото, в първите дни загуби част от стойността си спрямо долара и от 1.7700 в средата на седмицата достигна малко над 1.7400, но още в същия ден започна своето възходящо движение и в края на седмицата бе на нива 1.7750-1.7800 долара. Единствено доларът успя да задържи завоюваните си позиции спрямо йената и след като още в понеделник повиши рязко стойността си от 113.80 в средата на седмицата достигна максимума си в 116.00 йени (най-високо ниво от средата на септември 2003 г.), то до края на седмицата остана в рейндж 115.00-115.70 йени.

Изнесените икономически данни през седмицата отвъд Океана се оказаха в по-голямата си част положителни за американската икономика. Единствено Манифактурният индекс New York Empire на САЩ за октомври неочаквано се понижи до 12.08 след като се прогнозираше ръст до 20.00 спрямо 16.97 за септември. Индексът на производствените цени на страната за септември също така изненадващо се повиши с 1.9% на месечна и с 6.9% на годишна база, след като за предходните периоди бе съответно 0.6% и 5.1%.

Положително влияние върху американската валута оказаха по-добрите данни за Нетните капиталови потоци, които за август се повишиха до 91.3 млрд. долара спрямо 87.4 млрд. долара за юли. Данните от сферата на строителството за септември за САЩ също бяха публикувани на по-добри нива като Разрешителните за строеж нараснаха до 2.189 млн., а Началното жилищно строителство достигна 2.108 млн. Филаделфийският FED индекс на страната отбеляза значителен ръст до 18.6, след като се прогнозираше да се повиши до 12.1 от ниското ниво 2.2 за септември.

Публикуваният фундамент за страните от стария континент не успя да изненада участниците пазара. ZEW индексът на текущите условия за октомври за Германия се понижи незначително до -58.0, а този на икономическите условия достигна 39.4. Същите данни за Еврозоната като цяло бяха изнесени на прогнозираните нива -26.9 и 34.7. Неочаквано Индустриалното производство на Еврозоната за август се повиши до 0.8% на месечна и 2.6% на годишна база спрямо съответно очакванията за нива от спад с 0.1% на месечна и ръст до 1.0% на годишна база. Потребителското доверие в Италия за октомври се повиши до 105.3 от 102.8 за септември, а продажбите на дребно в страната за август достигнаха 0.6% на месечна и 2.4% на годишна база.

Във Великобритания нямаше големи колебания при публикуване на икономическите данни. Индексът на цените на дребно за септември бе изнесен на очакваните нива от 0.3% на месечна и 2.7% на годишна база. Данните от паричната сфера на страната също не донесоха изненади и Нетните заеми в публичния сектор за септември достигнаха 5.2 млрд. паунда, а Балансът PSNCR бе публикуван на равнище 11.8 млрд. паунда. В последния ден от изминалата седмица бе изнесена предварителната стойност на БВП на Великобритания за третото тримесечие. Показателят достигна 0.4% на тримесечна и 1.6% на годишна база, което също не се различаваше от прогнозираните нива.

През първите дни на идната седмица погледите на участниците на пазара ще бъдат насочени към данните за Текущата сметка и Потокът на преките и портфейлни инвестиции за Еврозоната за август, които бяха съответно -5.9 млрд. евро и -6.5 млрд. евро за месец по-рано. Също така интерес ще представляват и IFO индексите за Германия за октомври, като се прогнозира незначителен ръст в стойностите им спрямо тези за предходния период. Заедно с тях във вторник ще бъде изнесено и Потребителското доверие за САЩ за октомври, като се очаква да нарасне значително до 95.1 спрямо 86.6 за септември. В средата на седмицата ще бъде публикуван отчета по Търговския баланс за Япония за септември като се прогнозира положителното салдо по него да нарасне до 770 млрд. йени спрямо 116 млрд. йени за август. Също тогава за страната ще бъдат изнесени и продажбите на дребно отново за септември, които бяха 1.5% на месечна и 1.5% на годишна база за предходните периоди.

В последните дни на следващата седмица ще се очакват Поръчките за стоки с дълготрайна употреба, както и тези без в сферата на транспорта и отбраната, за САЩ за септември, като се прогнозира по-нисък ръст спрямо данните от август, когато основният показател бе на нива 3.3%. С най-голям интерес ще се очаква предварителната стойност на БВП за САЩ за третото тримесечие в петък. Очаква се стойността да нарасне до 3.6% спрямо 3.3% за предходния период. Заедно с него ще бъде публикуван и Верижният ценови индекс на страната, като се прогнозира да нарасне рязко до 3.5% спрямо 2.6% за тримесечие по-рано.

Всички тези данни, заедно с това как ще се развие ураганът Уилма през идните дни и какви щети ще нанесе той зад Океана, несъмнено ще окажат влияние върху финансовите пазари през идната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 06.09.22 г.
fallback