IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин може да поеме повече дългове

По-висок дефицит би помогнал на Китай да предприеме нужните реформи и да предотврати сриване на икономическия ръст

17:30 | 07.03.16 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p>
	Китайският финансов министър Лу Дзиуей. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският финансов министър Лу Дзиуей. Снимка: Ройтерс

Китайският финансов министър Лу Дзиуей защити плановете на правителството в Пекин да увеличи значително новите дългове на страната, предава Ройтерс. 

По-висок дефицит би помогнал на Китай да предприеме нужните реформи и да предотврати сриване на икономическия ръст, заяви министърът пред журналисти. По повод на eжегодния Конгрес на Народната партия в Китай, който започна на 5 март, властите представиха бюджетния план за 2016 г., който предвижда увеличение на дефицита за тази година с 560 млрд. юана до 2,18 трлн. юана (около 304 млрд. евро).

Така за първи път комунистическата страна би имала дефицит в размер на до 3 на сто от БВП – ниво, което се смята от повечето икономисти за поносимо. През миналата година китайското правителство целеше бюджетен дефицит в размер на 2,3% от БВП.

Новините от Конгреса до момента сочат към това, че в Китай ще има повече парични и фискални стимули, но проблемът със задлъжнялостта остава на заден план, коментира Bloomberg.

Целта за икономически растеж през 2016 г. за ръст между 6,5% и 7% е малко под целта за растежа през 2015 г., когато властите заложиха 7%. Освен това целта не е фиксирана, а представлява диапазон, което дава на правителството малко повече свободно пространство за маневриране.

„Рискът е, че това е изключително изискваща цел и на пазара вече е налице сериозен скептицизъм по отношение на това къде се намира реалният растеж на китайската икономика. Много хора считат, че растежът е по-нисък от 6,5%. При поставянето на толкова амбициозна и изискваща големи усилия за постигането си цел, съществува риск да се увеличи недоверието в официалните данни за растежа“, казва Том Орлик, анализатор в Bloomberg.

Междувременно данни от понеделник показаха, че китайските валутни резерви са намалели по-слабо от очакваното - с 28,6 млрд. долара до 3,20 трлн. долара през февруари 2016 г. в  сравнение със спада с 99,5 млрд. долара през януари и понижението със 107,9 млрд. долара през декември.

Резервите са на най-ниското си ниво от декември 2011 г. насам. Средната им стойност за периода между 1980 г. и 2016 г. възлиза на 837,81 млрд. долара, като най-високото ниво от 3,993 трлн. долара е достигнато през юни 2014 г., а най-ниското –  2,262 млрд. долара, през декември 1980 г., показват данни на Централната банка на страната.  

Още по темата можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Не мога да ги разбера тези китайци ръст от 6-7 % малко ли им е след катодругите едва регистрират 2-3%? Ами ако беше 1-2% тогава кво ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
barovec
преди 8 години
преди 3-4 години, на път от шанхай към хонконг си лафихме с един китаец, та тоз пич родом от хонконг *** убеждаваше, видиш ли, понеже китайците имали най много гущери след саш-та по тая причина секой път кога феда печати, то и китайците печатат, та тва било начина а са защитат макар и минимално...,тогава, през 2012 таз версия ми са струваше пълен шит, *** са си викам не е бил прос тоя пич
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Стефчо
преди 8 години
така е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Стефчо
преди 8 години
така става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Стефчо
преди 8 години
Не е точно така - Буш прави 14 трлн. а Обама - 11 трлн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Интересна математика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
да го купуват само тва ше им остане, то па кат се е развъртел един бесен бизнес в наща бандитска държава, колко и да облъчват какво и да пишат, че Империята растяла, а у нас на всеки 5 мин Имотите парат не се барат - нема да се получи, дори и да слезнат Sветиите на връх Великден да търкаме лампата на Аладин всички задружно - па нема да стане. За Империята ясно щото военния им бюджет и войните им изяжда всичко, а при нас мутрофонгилите им късо пипето, че за да вземат от народа първо треа му дадат пари - и тогава да ги прибират, но наще са прекалено п.прости свикнали само да грабат, а то от пусто в празно нема. Ей са гледам за неква ски писта се чудат какво и как да откраднат - а то нема брате, бедотия какви ски курорти какви 6 лв. ги гони там мислят, че ше напраат St. Moritz, а за да напрайш такова нещо и да привлечеш и чужди, то значи останалото да ти е наред, а при нас болниците ше паднат до основи, но ски писта треа да има ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Сашовците са като котките имат по 9 живота .... и никога по гръб :)) Те като си утрояват дълга му казват "вливане на ликвидност, сменяне на пасивите на банките с активи, увеличаване на GDP" а другите кат го сторят същото "ше ***, ше повлечат целия свят след тях, много бавно се развивали, много дългове натрупали" .... те тва са евреите .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
ABBA
преди 8 години
michaelis12, англосаксите КУПИХА Инвестора и сега доказват ката ден, че журналистиката е втората най-древна професия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
И двете, дедо попе, и двете са в много критично положиение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още