fallback

Гаснещите очаквания за увеличение на лихвите в САЩ потопиха долара

Пазарните участници отправят поглед към решението на Английската централна банка по отношение на лихвените нива на Острова, като промени не се очакват

11:45 | 04.02.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар поевтиня спрямо кошница от основни валути до най-ниската си стойност за последните 3 месеца. Загубите за долара бяха причинени от разочароващите данни за индекса на бизнес активността за непроизводствения сектор на ISM, който спадна до 53.5 пункта. Това представляват най-слабите стойности на индикатора за последните 2 години. Зелените пари обаче бяха подложени на натиск, основно вследствие на изказването на президента на Федералния резерв за Ню Йорк Уилям Дъдли. Той подчерта, че влошените перспективи за глобалната икономика вследствие на забавените темпове на растеж, трябва да се вземат предвид при заседанието на институцията през март.

Шансовете за повишение на лихвите в САЩ през следващия месец намаляха значително, което доведе до поевтиняване на долара спрямо основните му конкуренти. Вследствие на това котировките на зелените пари спрямо японската йена се сринаха до 117.04. По този начин йената изтри загубите, реализирани след решението на Японската централна банка (ЯЦБ) да въведе отрицателни лихви в страната, което понесе долара до 121.68 йени. Действията на ЯЦБ се счетоха от някои пазарни участници като опит на институцията да ограничи възможността от поскъпване на йената, тъй като активът убежище записа значителни печалби спрямо долара, вследствие на намаляване на склонността на инвеститорите да поемат рискови позиции. Като цяло обаче, валутната двойка се влияе от настроенията на пазара, които все по-често навлизат в по-сигурната територия на йената, при наличието на опасения за растежа в глобален мащаб и завишени нива на волатилност. ЯЦБ обаче се стреми към задържане на по-ниски нива на йената, с цел стимулиране на инфлацията в страната.

Щатският долар се потопи и спрямо еврото. Единната валута напредна до 1.1145, излизайки от рейнджа, в който попадна в началото на месец декември. Слабият долар се отрази и на котировките на основните стоки. Петролът записа ръст от около 0.7%, като това доведе до поскъпване както на канадския, така и на австралийския долар, които достигнаха респективно нивата при 1.3719 и 0.7190. „Черното злато“ се озова на зелена територия въпреки данните за увеличение на запасите със 7.8 млн. барела. Инвеститорите обаче приеха тези данни равнодушно и отдадоха по-голямо значение на занижените очаквания за повишение на лихвите в САЩ и отслабените позиции на долара. Въпреки поскъпването, петролът остава под натиск, тъй като предлагането се намира на върхови нива. Запасите в САЩ достигнаха 502.7 млн. барела, което е рекордна стойност, имайки предвид, че последният път, в който е било надхвърлено нивото при 500 млн. барела, е било през 1930 година.

Днес пазарните участници отправят поглед към решението на Английската централна банка (АЦБ) по отношение на лихвените нива на Острова, като промени не се очакват. Управителят Марк Карни заяви неотдавна, че институцията няма да се присъедини към действията нито на Фед, който пристъпи към повишение за първи път през последните 10 години, нито на ЯЦБ, която реши да въведе отрицателни лихвени нива. Това повиши несигурността относно поведението на АЦБ и засили предпазливостта на пазарните участници. Стерлингът се възползва от слабостта на долара, поскъпвайки до 1.4686, но това движение би могло да бъде спряно днес, ако прогнозите за инфлацията в страната разочароват инвеститорите. Паундът излезе от негативната серия спрямо долара, която бе породена както от предстоящия референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз, така и от съществуващата вероятност за намаляване на лихвите. Днес в 14:45 часа българско време управителят Карни ще даде изявление, на което се очаква да се получи повече яснота около бъдещите действия на АЦБ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

След смесените макроикономически данни доларът поевтиня екстремно спрямо кошницата от валути. В резултат на разпродажбите, EURUSD се повиши с над 200 пипса. Предстоящите данни за заетостта в САЩ също имат също силно влияние върху долара. Предвид вчерашната активност, е по-вероятно данните в петък да не предизвикат сериозни движения. За момента зелените пари са под натиск и негативните настроения към зелените пари могат да бъдат засилени при изнасяне на по-слаби данни до края на месеца.

При корекция на случилото се рязко движение и тест на подкрепата около 1.1014, ще имаме добра възможност за покупки с таргет около 1.1146.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:28 | 12.09.22 г.
fallback