fallback

Доверието в гръцките облигации се пренесе и в останалата част от континента

Според експерти доверието в Гърция е и сигнал за доверие в политиките на Европа и в частност на Европейската централна банка

12:13 | 11.04.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инвеститорският оптимизъм се разпространи сред всички европейски облигационни пазари в четвъртък, след като успешната продажба на 5-годишен гръцки дълг изпрати надолу доходностите в целия периферен регион на еврозоната.

Разходите за държавните заеми спаднаха в засегнатите от кризата Португалия, Италия и Испания, както и във Франция и Германия, след като гръцките ДЦК отчетоха доходност под 5 на сто. Доходността по бенчмарковите облигации на Ирландия пък достигна рекордно ниско равнище от 2,91 на сто, като страната продаде 10-годишни книжа на стойност 1 млрд. евро, посочва Financial Times.

"Не можем да кажем, че кризата в еврозоната е мъртва и погребана. Въпреки това фактът, че Гърция успя да продаде така лесно дълг при по-ниска от очакваното доходност показва мащаба, при които инвеститорите са започнали да се връщат в Европа", заяви Дейвид Оуен, главен финансов икономист за Европа в Jefferies.

Атина успя да пласира книжа с падеж след пет години на обща стойност 3 млрд. евро, привличайки инвеститорски интерес за повече от 20 млрд. евро. Само преди две години страната бе изправена пред сериозен проблем, като бе на ръба да изпадне в неплатежоспособност.

Близък до търга източник посочи, че проявилите интерес инвеститори са били повече от 600. Потвърждение за това може да се види в рекордно ниската доходност от 4,95 на сто.

Продажбата постави Гърция една крачка по-близо до напускането на спасителната програма и съпътстващите тежки реформи, изисквани от международните кредитори.

По думите на гръцкия премиер Андонис Самарас страната е предприела решителна стъпка към излизане от кризата. "Интересът към нашите 5-годишни облигации надхвърли всички очаквания. Международните пазари изразиха доверието си в гръцката икономика по начин, който не може да бъде поставен под въпрос", отбеляза той.

Според експерти доверието в Гърция е и сигнал за доверие в политиките на Европа и в частност на Европейската централна банка (ЕЦБ). Новините за понижаващите се доходности дойдоха в тежък за институцията момент, когато натискът за облекчаване на монетарната политика е особено силен.

Въпреки това тържественото настроение бе приглушено от поредната доза насилие по гръцките улици. Кола бомба избухна в центъра на Атина в четвъртък, като местната полиция обвинява за атаката леви или анархистки екстремисти. Взривът дойде един ден преди планираното посещение в гръцката столица на германския канцлер Ангела Меркел.

Още за инвеститорския интерес вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
fallback