fallback

Япония излезе от рецесията

Анализатори обаче предупреждават, че не е ясно дали възходът на страната ще продължи, тъй като проблемите на Европа и наводнението в Тайланд поставят сериозни изпитания

09:04 | 14.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

 

Икономиката на Япония е успяла да излезе от рецесията, предизвикана от опустошителното земетресение от март. С основна заслуга за това са силното представяне на износа и нарасналото вътрешно потребление. Силната йена и неособено светлите перспективи пред глобалната икономика обаче поставят сериозни изпитания пред страната, пише Ройтерс.

През третото тримесечие брутният вътрешен продукт на Япония е нараснал с 1,5 на сто на тримесечна база, с което е сложен край на серия от три последователни тримесечия със спад.

На приравнена към годишна основа база икономиката на Япония е нараснала с 6 на сто. Предварителните очаквания на анализаторите бяха показателят да бъде на ниво 6,1 на сто.

Приравнената към годишна основа база е характерен начин за измерване на икономическия ръст в азиатските икономики. При него се залага очакването, че темпът на ръст, постигнат в конкретното тримесечие, ще се запази и през следващите три. Така се получава оценка за икономическия ръст, който би трябвало да се постигне за година при запазване на текущите тенденции.

Нетният износ е допринесъл с 0,4 процентни пункта за ръста на БВП. Така експортът на страната спомага за растежа за пръв път за последните пет тримесечия. Частното потребление, което съставлява около 60 на сто от японската икономика, е нараснало с 1 на сто, а при капиталовите инвестиции има повишение от 1,1 на сто.

Към момента основното изпитание, пред което е изправена икономиката на Япония, е силният курс на йената. Той заплашва износителите със загуба на конкурентно предимство заради оскъпяване на продукцията им и поради тази причина централната банка и правителството провеждат политика на намеса на валутните пазари.

През последните месеци на два пъти бяха осъществени мащабни интервенции с цел обезценяване на йената, но те не постигат необходимия ефект.

Според прогнозите излизането на страната от рецесията може да се окаже временно, тъй като освен проблемите на развиващите се страни, се наблюдават обезпокоителни събития и в развиващия се свят. Основно предизвикателство например са наводненията в Тайланд, заради които голяма част от доставчиците на японските компании са спрели работа.

„През четвъртото тримесечие на 2011 година ръстът вероятно ще се забави, като частично това ще се дължи на наводненията в Тайланд“, коментира Ясуо Ямамото, анализатор в Mizuho Research Institute за Ройтерс.

„Гледайки напред, правителствените разходи вероятно ще започнат да нарастват заради инфраструктурните планове, като това би допринесло за увеличението на брутния вътрешен продукт. За външното търсене обаче едва ли може да се каже същото заради проблемите в Европа“, предупреждава той.

Тази сутрин йената се движи с ръст спрямо долара, като достига ниво от 77,13 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
fallback