fallback

Германия призовава за бюджетни закони в еврозоната

Берлин ще притисне другите страни от еврозоната да приемат собствени версии на закона за балансиран бюджет на Германия

13:27 | 17.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Немското правителство ще притисне другите страни от еврозоната да приемат свои собствени версии на закона за балансиран бюджет на Германия като част от пакета за икономически и фискални реформи, които да възвърнат доверието на финансовите пазари в Европа, предаде Financial Times.

През 2009 г. Германия направи промени в Конституцията, които забраняват на федералното правителство да има бюджетен недостиг в размер над 0,35% от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2016 г.

Немските мерки са израз на много по-рестриктивна фискална дисциплина в сравнение със съществуващите правила на Европейския съюз (ЕС), които позволяват на страните да поддържат бюджетен дефицит до 3% от техния БВП.

Немският финансов министър Волфганг Шойбле работи върху пакет от реформи за задлъжнелите страни от еврозоната, който ще представи в края на тази седмица на първото заседание на работната група, създадена да подпомогне по-тясното икономическо сътрудничество и политика в ЕС.

Финансовите министри на еврозоната ще заседават днес, за да обсъдят спасителния план на ЕС и МВФ за 750 млрд. евро. Приемането на плана не успя да спре поевтиняването на еврото, което падна до най-ниското си ниво срещу долара за последните четири години днес заради несигурните икономически перспективи пред Гърция, Португалия и Испания, които трябва да намалят дефицита си.

Представител на немската администрация е заявил пред Financial Times, че едно от предложенията на Волфганг Шойбле ще бъде другите страни от еврозоната да приемат фискални ограничения, подобни на тези в Германия, които да са заложени в техните конституции. Мерките ще бъдат различни за отделните държави в зависимост от техните икономически особености.

Задълбочаването на кризата с националния дълг на Гърция може да даде тласък на реформите, предложени от Берлин, които биха били немислими само допреди шест месеца.

Много правителства обаче може да се възпротивят на идеята за въвеждането на фискална дисциплина по примера на Германия, защото законът не прави разлика между основен дефицит и недостиг, натрупан от слаб икономически растеж. Законът позволява известна гъвкавост при натрупването на дефицити заради тежки рецесии или природни бедствия.

Но ако мерките са насочени към постигане на структурен баланс, като се има предвид състоянието на икономиката на отделните страни, те биха могли да спечелят широката подкрепа на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още