fallback

Страховете около гръцката криза донесоха остър спад на азиатските борси

Shanghai Composite потъна с 5,1% до най-ниското си ниво за последната повече от година

12:13 | 17.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Азиатските борси претърпяха силен спад днес заради страховете от разрастването на фискалната криза в Европа и рязкото поевтиняване на еврото. Притесненията, че експортно зависимите икономики в региона ще бъдат сериозно засегнати от забавянето на търсенето в световен мащаб, донесе силен спад на всички национални индекси в Азия, с изключение на Шри Ланка.

На 19 май Гърция трябва да поеме задълженията си по падежиращ държавен дълг за 11 млрд. долара, а притесненията дали това ще се случи накараха инвеститорите да потърсят сигурността на щатския долар и японската йена за сметка на акциите.

Регионалният борсов показател MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, потъна с 2,9% до 116,57 пункта. Това е най-силният спад на индекса за последните близо шест месеца, като разпродажбите на акции засегнаха най-много добивния сектор и финансовите компании, предаде Bloomberg.

MSCI Asia Pacific е изгубил 9,7% в сравнение с най-високата си точка за тази година от 15 април. За това допринесе кризата с националните дългове на страните от еврозоната, която се превърна в продължение на ипотечната криза от 2007 г., както и постепенното затягане на паричната политика в Китай.

Именно китайските борсови индекси отбелязаха най-силен спад в региона днес, като широкият Shanghai Composite намаля с 5,1% до 2 559,93 пункта, което е най-ниското му ниво за последната повече от една година. Основният индекс на борсата в Хонконг – Hang Seng, на свой ред се понижи с 2,1% до 19 715 пункта, а в Сеул Kospi отстъпи с 2,6% до 1 651,51 пункта.

На борсата в Токио главният индекс Nikkei 225 се понижи с 2,2% до 10 236 пункта, след като стана ясно, че поръчките за производство на машинни стоки през март са се увеличили по-слабо от очакваното. Те са важен показател за бизнес инвестициите през следващите три до шест месеца. В Австралия S&P/ASX 200 потъна с 3,1% до 4 467,20 пункта, а новозеландският индекс NZX 50 се понижи с 0,6% до 3 170,74.

Тежките въоръжени сблъсъци между антиправителствени демонстранти и военните в Тайланд понижиха с 2,2% до 752 пункта стойността на тайландския борсов индекс SET. Само през миналата седмица чужди инвеститори и фондове са продали тайландски ценни книжа за 453 млн. долара заради ескалиращата политическа криза в страната, която е най-тежката за последните две десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още