fallback

Петролът поевтинява за пети пореден ден

Цената на енергийната суровина е паднала с 12% от началото на тази година

09:21 | 17.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Подновените притеснения за кризата с националните дългове на страните от еврозоната и неудържимото поскъпване на долара смъкнаха цената на петрола под 70 долара за барел по време на днешната сесия в Азия, предаде Bloomberg.

От началото на тази година петролът е поевтинял с 12% заради очакванията, че фискалните затруднения на Гърция, Испания и Португалия може да навредят на възстановяването на световната икономика и ще понижат търсенето на енергийни суровини.

Черното злато отбеляза най-продължителната си негативна серия за последните пет седмици, след като доларът стигна най-високото си ниво срещу еврото за последните четири години днес. По-скъпият долар увеличава цената на петрола в други валути и намалява атрактивността му като инвестиция. По време на днешната валутна сесия едно евро се разменя срещу 1,2282 долара, което е най-ниското ниво от април 2006 г. насам.

Американският лек суров петрол с доставка през юни губи 1,8% до 70,35 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия на Нюйоркската петролна борса. Това е най-ниското му ценово ниво от 5 февруари насам.

Цената на петрола е паднала с 25% в сравнение с най-високата си точка за тази година от 87,15 долара за барел, която бе отбелязана в началото на този месец.

На международната петролна борса брентът с доставка през юли поевтинява с 1,6% до 76,69 долара за барел по време на днешната електронна търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:16 | 17.05.10 г.
fallback
Още от Свят виж още