fallback

Украйна няма да позволи контрол на Русия върху газопроводите си

"Пълен руски контрол, не, това са празни приказки", казва украинският президент

14:58 | 14.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Украинският президент Виктор Янукович е заявил, че няма да позволи руският газов монополист Газпром да придобие контрол върху газопроводната мрежа на страната, предаде ВВС.

Изказването му е в отговор на предложението на руския премиер Владимир Путин да бъде създаден обединен газов холдинг между Газпром и украинската държавна компания Нафтогаз, снабдяваща с природен газ страната.

В интервю за ВВС Янукович е пояснил, че Украйна има интерес към сделка с равно участие на двете страни, но такава нямало да се реализира, тъй като от Газпром нямало да приемат такива условия.

"Русия няма да иска да направи това. За нас обаче сливане при каквито и да било други условия е невъзможно“, е подчертал украинският президент.

"Контрол може да бъде даден само в замяна на инвестиции от страна на Русия и Европа в реконструкцията на съществуващата газова транспортна система. Срещу такива инвестиции ще бъде даден дял от собствеността. Но пълен руски контрол, не, това са празни приказки", е казал Янукович.

Основната подкрепа за Янукович, който зае президентския пост след изборите тази година, идва главно от рускоговорящата източна част на Украйна, която е индустриалният център на страната. Връзките с Русия там остават много силни.

В интервюто обаче украинският президент отрича, че връща страната под сферата на влияние на Русия. Все пак той подчертава, че е много по-лесно да постига споразумения с Москва, отколкото с ЕС.

"Искам да получавам същите бързи отговори от ЕС, каквито получава от Русия. Имаме нужда от бързи решения, а не от разговори, по въпроси като визи, търговия и асоциирано членство в ЕС за Украйна“.

Украйна вече сключи една важна сделка с Русия, намалявайки цената на вноса на руски газ, в замяна на което удължи с 25 години договора, регламентиращ присъствието на Руския черноморски флот в Севастопол.

В понеделник руският президент Дмитрий Медведев ще посети Украйна, като се предвижда двете страни да подпишат пет споразумения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още