fallback

ЕБВР: Краткосрочното кредитиране в чужда валута в ЦИЕ трябва да спре

Задлъжнялостта в чужда валута изправя пред огромни рискове потребителите в региона и заплашва растежа, смятат от банката

11:41 | 14.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Един от основните проблеми на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е липсата на развити финансови и капиталови пазари. Това стана ясно по време на откриващата сесия на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която се провежда в Загреб с медийното участие на Investor.bg

Ръководителят на институцията Томас Миров посочи, че на всяка цена страните от ЦИЕ трябва да вземат мерки да спре задлъжняването на потребителите в чужда валута. Именно това кредитиране бе посочено като един от негативните ефекти на интеграцията на финансовите пазари. Поради тази причина трябва да се помисли за спиране на подобен род отпускане на кредити.

„Макар финансовата интеграция да е направила повече добри, отколкото лоши неща, ние не трябва да си затваряме очите пред проблемите, които създаде тя“, посочи Миров. Проблемът според него се състои в това, че при обезценка на местната валута населението остава с изключително високо ниво на задлъжнялост.

Миров е категоричен, че именно заради това развиващите се страни от ЦИЕ поемат кризата много по-тежко от останалите развиващи се страни.

Наличието на подобен проблем бе потвърдено от изпълнителния директор на Райфазенбанк Холдинг Хърбърт Степич. Според него финансовите пазари в региона остават силно неразвити, което пречи на набирането на капитал в местна валута и предизвиква нуждата от кредитиране в чужда валута.

Развитието на финансовите пазари обаче зависи и от политическата воля в региона, а такава засега няма, посочи Степич. Проблемът според него може да бъде наречен „трагедията на демокрацията“ и се изразява в страха на политиците от загуба на избори. Поради тази причина липсват необходимите реформи, смята той.

По мнението на Степич регионът на ЦИЕ остава точно толкова атрактивен, колкото е бил и преди години. Разликата сега е в това, че трябва да се помисли в посока промяна на модела на растеж. Неминуема част от това според него е създаването на работещи финансови пазари в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:12 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още