fallback

ЕС иска да контролира националните бюджети на страните-членки

Всяка страна ще представя проектобюджета си на ЕК за „общо обсъждане“, преди той да бъде внесен за гласуване в националния парламент

18:54 | 13.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

В опит да заздрави фискалната дисциплина на Европейския съюз (ЕС), Европейската комисия поиска страните-членки да координират националните си бюджети с европейските институции, съобщава BBC.

Предложението е всяка страна да представя проектобюджета си на комисията за „общо обсъждане“, преди той да бъде внесен за гласуване в националния парламент на съответната държава.

Според някои източници предложението е само за 16-те страни-членки на еврозоната. Комисията подчертава, че идеята има за цел да предотврати нова финансова криза в ЕС.

Предложението не беше посрещнато еднозначно и беше разкритикувано от шведския премиер.

„Координацията на фискалната политика трябва да се извършва предварително, за да се гарантира, че националните бюджети са в синхрон с общоевропейските измерения, и че не излагат на риск стабилността на останалите страни.

За еврозоната това означава по-широк и задълбочен контрол, особено що се отнася до макроикономическите дисбаланси“, е заявил икономическият комисар на ЕС, Оли Рен.

Според анализатори думите му предполагат, че мярката е предвидена само за страните от еврозоната.

Шведският премиер Фредрик Рейнфелд се противопостави на идеите за какъвто и да било по-строг контрол над страната му.   „За нас е странно, че подобна мярка трябва да касае всички страни. Тя вероятно може да бъде приложена за страни, чиято бюджетна политика противоречи на европейския пакт за стабилност и растеж“, е казал той.   „Швеция е блестящ пример за страна с добри публични финанси. Не е честно към нас да се отнасят по същия начин, както със страните, които имат проблеми.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:18 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още