fallback

Азиатските борси отскочиха с най-силния си ръст за последните два месеца

Акциите на технологичните компании поскъпнаха най-много благодарение на отчетите на Cisco

12:01 | 13.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарите на ценни книжа в азиатския и тихоокеанския регион отскочиха след продължителната серия от понижения, като отбелязаха най-силния си ръст за последните два месеца. Начело на повишенията се наредиха технологичните компании благодарение на добрите финансови резултати на лидера на световния пазар на мрежово оборудване Cisco.

Акциите на втория по големина производител на компютърни чипове в света Tokyo Electron поскъпнаха с над 7%, а тези на корейската Samsung Electronics увеличиха цената си с 3%, предаде Bloomberg. Вчера Cisco отчете рекордни продажби за над 10 млрд. долара за последното тримесечие и прогнозира те да се увеличат с 25%-28% на годишна база през текущото тримесечие.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, скочи с 1,7% до 120,71 пункта. Повишението му е най-силното от 8 март насам, като броят на поскъпващите акции в състава му надмина шест пъти този на поевтиняващите. От началото на тази година индексът остава почти без промяна.

Най-много сред националните индекси в региона днес се повиши тайванският Taiex, следван от японския Nikkei 225. И двата добавиха по 2,2% към стойността си, подкрепени главно от технологичните и финансови компании. Икономическите данни за Япония от днес показаха, че излишъкът по текущата сметка на страната се е увеличил до 1,77 трлн. йени през март заради износа.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite нарасна с 2,1% до 2 710,5 пункта. Растящата инфлация в страната, както и ограниченията за инвестиции в недвижими имоти, може да донесат ръст на китайските фондови борси през тази година благодарение на притока на китайски спестявания. Главният индекс на борсата в Хонконг Hang Seng добави 1%, а в Южна Корея Kospi нарасна с 1,9%.

В Сидни S&P/ASX 200 добави 1,8% до 4 652,80 пункта, след като броят на работните места в австралийската икономика се увеличи повече от очакваното с 33 700 през април. Новозеландският NZX 50 На свой ред скочи с 1,3% до 3 195,80 пункта, след като стана ясно, че фабричният сектор в страната е нараснал с най-бързото си темпо за последните пет години през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още