fallback

Инфлацията насочва все повече китайци към падащия капиталов пазар

Акциите се очертават като една от малките алтернативи за огромните китайски спестявания

11:10 | 13.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарът на ценни книжа в Китай навлезе в период на значителна корекция за втори път през последните девет месеца. Широкият борсов индекс Shanghai Composite се е понижил с над 20% от 23 ноември насам, което бележи началото на мечи пазар, предаде Bloomberg.

Поевтиняването на акциите обаче изкушава все повече местни индивидуални инвеститори, които търсят подходящата инвестиция и защита от растящата инфлация. Все повече китайци влагат спестяванията си в акции, след като цените на жилищата се повишиха с рекордни темпове през април, а правителството забрани на банките да отпускат заеми за покупката на трети или повече допълнителен имот.

Ограниченията, които правителството и централната банка наложиха върху инвестициите в жилища, не остават много опции на китайската нация за това къде да вложи своите спестявания, чийто размер е най-големият на света. Според JPMorgan Chase китайската борса ще се повиши с 40% през следващата година.

Китайските акции се търгуват от ограничен брой чуждестранни инвестиционни фондове, като повечето чуждестранни инвеститори могат да си купят книжа на китайски компании чрез борсата в Хонконг.

Междувременно Citigroup и BNP Paribas прогнозират, че цените на жилищата в Китай ще паднат с 20 на сто през тази година заради наложените ограничения на пазара на недвижими имоти.

Спестяването на пари е културен феномен в Китай, след като правителството премахва през 90-те години на миналия век гаранциите за запазване на работното място чрез радикални икономически реформи. По този начин делът на спестяванията от разполагаемия доход се увеличава значително, като през 2008 г. е 54% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай. Това е най-голямото съотношение сред всички големи икономики на света.

Ако се вземат всички страни, само Либия, Кувейт и Азербайджан имат по-голям дял на спестяванията си от БВП в сравнение с Китай. Те се оценяват на около 7,2 трлн. долара, което включва спестяванията на домакинствата и компаниите. С нарастването на инфлацията обаче тяхната покупателна сила намалява и това кара китайците да търсят алтернативни инвестиции.

Годишната инфлация в Китай скочи до 2,8% през април, което е над лихвата по едногодишните депозити от 2,25 на сто. Икономистите очакват тя да се ускори до 3,4% в рамките на тази година.

Китайската икономика се разрасна с 11,9% през първото тримесечие, а цените на жилищата се повишиха с рекорден ръст от 12,8% на годишна база през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още