fallback

Петролът се търгува под 76 долара, златото поевтинява след рекорда

Златото е поскъпнало с 13% от началото на тази година

09:14 | 13.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът продължава да поевтинява за четвърти ден по време на днешната електронна търговия в Азия, след като възходът на щатската валута продължи, а петролните запаси на САЩ се увеличиха за 14-ти път през последните 15 седмици, което потвърждава, че търсенето на суровината остава занижено.

Цената му падна под 76 долара за барел след вчерашните данни на Министерството на енергетиката на САЩ, които показаха увеличение на резервите от суров петрол с 1,95 млн. до 362,5 млн. барела. Това е най-високото ниво на петролните запаси за последната близо една година, предаде Bloomberg.

За поевтиняването на петрола помогна и новата прогноза на Международната енергийна агенция (IEA) за потреблението на суров петрол в световен мащаб през тази година. Тя прогнозира, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще трябва да произвежда 28,7 млн. барела петрол на ден за тази година, за да балансира търсенето и предлагането. Това обаче е с 400 хил. барела по-малко в сравнение с прогнозата, направена през април.

Американският лек суров петрол поевтинява с 0,4% до 75,33 долара за барел по време на електронната търговия на Нюйоркската петролна борса днес. Вчерашната сесия донесе на юнските петролни фючърси спад в цената от 72 цента до 75,65 долара за барел.

От началото на тази година американският лек суров петрол е поевтинял с 5 на сто.

Междувременно на петролната борса в Лондон сортът брент с доставка през юни поскъпва с 19 цента, или с 0,2%, до 81,39 долара за барел. Той приключи вчерашната сесия с ръст в цената от 71 цента, или 0,9%, до 81,20 долара за барел.

Цената на златото, която отбеляза нов исторически рекорд вчера, пое надолу днес, след като пазарните участници предпочетоха да приберат печалбите си от предишните два дни. Златото с незабавна доставка поевтинява с 0,3% до 1 235,03 долара за тройунция, след като цената му скочи до рекордните 1 248,82 долара за тройунция до края на вчерашната сесия.

Златото е поскъпнало с 13% от началото на тази година, което се дължи на функцията му на убежище в периоди на икономическа несигурност, както е през последните шест месеца заради дълговата криза в Гърция. Цената му върви убедително нагоре през последните девет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:53 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още