fallback

ING обяви 1,33 млрд. евро печалба за първото тримесечие

Холандската финансова група планира да раздели банкирането от застрахователния си бизнес до края на тази година

14:46 | 12.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата холандска финансова група ING Groep излезе на печалба през първото тримесечие на тази година, след като отписванията на активи и лошите й заеми намаляха, и благодарение на продажбата на нейния бизнес за частно банкиране в Азия и Швейцария.

Нетната печалба на ING за първите три месеца на тази година възлиза на 1,33 млрд. евро, което надмина очаквания от анализатори положителен финансов резултат от 981 млн. евро. За същия период на 2009 г. финансовата компания обяви загуба от 793 млн. евро, предаде Bloomberg.

Базираната в Амстердам финансова група, основана през 1743 г., планира да раздели оперативно своето банкиране от застрахователния бизнес до края на тази година, след което да продаде застрахователното си звено. Последното е реализирано печалба от 1,28 млрд. евро за първото тримесечие, като се извадят продажбите на активи и еднократните ефекти върху приходите и разходите.

В същото време частното банкиране е донесло на финансовата група печалба от 269 млн. евро.

Акциите на ING поскъпват със 7% до 7,22 долара на фондовата борса в Амстердам днес, което увеличава пазарната й капитализация до 27,7 млрд. евро.

Към края на март ING има инвестиции в активи, изложени на риск от суверенната криза в Гърция, за 3,2 млрд. евро. Експозициите й към Испания и Португалия възлизат на 2,8 и 1,6 млрд. евро съответно.

През първото тримесечие банката е заделила 497 млн. евро за проблемни кредити спрямо 682 млн. евро през същия период на миналата година. Нейното съотношение за капитал от първи ред (Tier 1) възлиза на 8,4% и се е повишило от 7,8% в края на 2009 г. Международният стандарт за капитал от първи ред е 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:03 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още