fallback

Великобритания има нов премиер – Дейвид Камерън

Консерваторът е най-младият министър-председател на страната за последните 200 години

08:43 | 12.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Лидерът на партията на консерваторите Дейвид Камерън ще бъде новият премиер на Великобритания. Вчера вечерта той получи мандат от кралицата и ще състави ново правителство на страната.

Камерън, който е на 43 години, е най-младият премиер на Великобритания за последните близо 200 години, предава АР. Неговият мандат слага край на продължилото 13 години управление на лейбъристите.

Новият кабинет на Великобритания ще бъде коалиционен, след като консерваторите не успяха да вземат пълно мнозинство. Очаква се около една трета от местата в него да бъдат предоставени на либералните демократи, с които ще бъде формирано новото управление.

Според Камерън управлението на коалицията ще бъде „тежка и трудна работа“, но тя трябва да е насочена към решаването на сериозните икономически проблеми на страната.

Вчера новият премиер посети кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец и получи разрешение да сформира правителство. Това се случи по-малко от час след като настоящият премиер Гордън Браун връчи оставката си на кралицата.

„Изправени сме пред някои дълбоки и належащи проблеми – огромен дефицит, големи социални проблеми, политическа система, която има нужда от реформа. Поради тази причина ще бъде направена пълна и ясна коалиция между консерваторите и либералдемократите“, обяви вчера Камерън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:45 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още