fallback

Отлив на щатските борси след силния ръст в понеделник

Щатските индекси се понижиха леко, водени от добивните и финансовите компании

23:28 | 11.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

След силната еуфория в понеделник днес последва отлив на фондовите борси по целия свят, като отражение на предпазливостта на инвеститорите по отношение на планa за 750 млрд. евро, които се предвижда да бъдат на разположение на страните от еврозоната, които имат затруднения с големия си бюджетен дефицит.

Щатските индекси очаквано поеха надолу след силните повишения вчера, които им донесоха най-големия еднодневен ръст от март 2009 г. На отрицателна територия приключи днешната търговия за повечето индекси в Европа, докато азиатските борси записаха шестия си спад за последните седем сесии.

Индексът на 30-те най-големи и ликвидни борсови компании Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,3% до 10 748,29 пункта. Широкият S&P 500 на свой ред загуби 0,3% до 1 155,79 пункта, докато на борсата Nasdaq главният индекс Nasdaq Composite остана без промяна на ниво от 2 375,31 пункта.

Най-губещи бяха компаниите от добивния, енергийния и финансовия сектор. Междувременно доходността на десетгодишните американски държавни ценни книжа се повиши с 4 базисни пункта до 3,53%.

Притесненията на инвеститорите за дългосрочните последици от спасителния пакет на ЕС и МВФ за еврото и европейската икономика намериха израз в цената на златото, която скочи до ново рекордно ниво в исторически план. Междувременно курсът на долара срещу еврото се повиши силно с близо 1% и допринесе за поевтиняването на петрола.

Икономическите данни за САЩ днес показаха, че складовите запаси на веригите за търговия на едро в страната са се увеличили с 0,4% на месечна база през март, което е трети пореден месечен ръст. Те са показател за бъдещата активност в сектора за търговия на едро, защото търговците купуват повече стоки тогава, когато складовите им запаси са на изчерпване.

Междувременно ежемесечното проучване на изследователската агенция TIPP и финансовия ежедневник Investor's Business Daily показа, че икономическите нагласи на американските потребители остават влошени през май. Индексът на потребителското доверие на IBD/TIPP възлезе на 48,7 пункта в сравнение с 48,4 за април и остана в песимистичната зона под 50 пункта.

Изследването на IBD/TIPP се провежда в началото на всеки месец сред 900 потребители в САЩ и следи оценката им за текущите икономически условия, очакванията им за следващите шест месеца, както и доверието им в икономическата политика на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:25 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още