fallback

Мерките на Фед по време на кризата ще се подложат на одит

Сметната палата да одитира 2-та трлн. долара спешни заеми, които Фед предостави на големите американски банки

21:51 | 11.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Сенатът на САЩ гласува единодушно днес да изиска еднократен одит на спешните мерки на Федералния резерв по време на и след финансовата криза от 2008 г. Това е част от мерките на американското правителство за промяна в регулацията на финансовия сектор на страната, предаде New York Times.

Изменението в законодателството, предложено от независимия сенатор Бърнард Сандърс, ще изиска от Сметната палата да одитира 2-та трлн. долара спешни заеми, които Федералният резерв предостави на големите американски банки, за да спаси от колапс финансовия сектор на страната през 2008 г.

Сенатът е гласувал единодушно в полза на одита с 96 на 0 гласа.

Според Бърнард Сандърс Федералният резерв няма правото да действа тайно, както е правил винаги досега, след като е изразходвал рекордна сума в историята на САЩ, предоставена от американския данъкоплатец. Той допълва, че за първи път американската нация ще е наясно с това кой точно е получил заемите при почти нулеви лихвени проценти и при какви условия.

Критици на неговото предложение предупреждават, че налагането на по-агресивни одити на Федералния резерв може да възпрепятства независимостта на централната банка на САЩ и да й попречи при провеждането на паричната политика. Предложението на Сандърс обаче е формулирано по такъв начин, че да се защити нейната цялост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още