fallback

Борсовият песимизъм завладя и Wall Street

Притеснената за крехкото състояние на финансовите пазари понижиха индексите и повишиха курса на долара

18:10 | 11.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовият песимизъм се завърна на пазарите на ценни книжа по целия свят днес, като и Wall Street не направи изключение. Щатските индекси поеха надолу след силните повишения вчера, които превърнаха сесията в понеделник в най-добрата за последните 14 месеца

Вчерашният ентусиазъм на инвеститорите за плана за спасяване на еврозоната за 750 млрд. евро постепенно избледня, след като дълговата криза в Гърция разкри крехкото състояние на финансовите пазари, пише CNN. Азиатските борси записаха шести спад за последните седем сесии днес, на отрицателна територия се движат и повечето индекси в Европа.

Индексът на 30-те най-големи и ликвидни борсови компании Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,3% до 10 750,15 пункта час и половина след началото на сесията. В рамките на тази година Dow Jones IA е добавил 3,1 на сто, а за последните 12 месеца е нараснал с 28%.

Широкият S&P 500 на свой ред губи 0,4% до 1 155,49 пункта, докато на борсата Nasdaq основният индекс Nasdaq Composite се понижава с 0,2% до 2 370,1 пункта. От началото на тази година двата индекса са нараснали със съответно 3,6% и 4,4%.

Притесненията на инвеститорите за възстановяването на световната икономика намериха израз в курса на долара, който се повиши срещу повечето основни валути, с изключение на йената, както и в растящата цена на златото. Една тройунция от ценния метал се търгува с повишение в цената от 1,5% днес до 1 220 долара.

Икономическите данни за САЩ днес показаха, че складовите запаси на веригите за търговия на едро в страната са се увеличили с 0,4% на месечна база през март, което е трети пореден месечен ръст. Данните са ориентир за бъдещата бизнес активност в сектора за търговия на едро, защото търговците купуват повече стоки когато запасите им са на изчерпване.

Междувременно ежемесечното проучване на изследователската агенция TIPP и финансовия ежедневник Investor's Business Daily показа, че песимизмът на американските потребители се запазва през май. Индексът на потребителското доверие на IBD/TIPP възлезе на 48,7 пункта за май в сравнение с 48,4 пункта за април.

През август 2009 г. измерителят на потребителското доверие се завърна в оптимистичната зона над 50 пункта, която сочи за подобряване на потребителските нагласи, но два месеца по-късно отново тръгна надолу. Изследването на IBD/TIPP се провежда в началото на всеки месец сред 900 потребители в САЩ и следи тяхната оценка за текущите икономически условия, очакванията им за следващите шест месеца, както и доверието им в икономическата политика на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:56 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още