fallback

Готвят стачки и протести в Румъния

Синдикалистите ще решат след митинга на 19 май дали ще прибегнат до обща стачка или до „улични протести, подобни на тези в Гърция“

17:54 | 10.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на румънската Национална конфедерация на синдикатите „Картел Алфа“ Богдан Хосу заяви, че всеки ден около 1000 души ще участват в протестни действия пред сградите на правителството и президентството, а в митинга, който ще се проведе на 19 май на централния площад Пиаца Викторией, се очаква да се включат 40 хил. души, предаде Медиафакс.

Решението за започване на обща стачка от 25 май трябва да бъде обсъдено от всички синдикални лидери, защото за дните на стачка не се плащат заплати, което може да означава помощ за правителството и допълнително намаляване на доходите на бюджетните служители, казва още той.

Синдикалният лидер уточнява, че синдикалистите ще решат след митинга на 19 май дали ще прибегнат до обща стачка или до „улични протести, подобни на тези в Гърция“.

След среща днес с президента Траян Бъсеску синдикалните лидери заявиха, че ще решат утре дали ще организират протестни действия заради плановете за намаляване на възнагражденията в държавния сектор и на пенсиите.

Румънският президент Траян Бъсеску обяви в четвъртък драстични мерки за намаляване на бюджетните разходи, сред които намаляване с 25 на сто на заплатите в държавния сектор и с 15 на сто на обезщетенията за безработица и на пенсиите.

Мерките трябва да влязат в сила от 1 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:47 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още