fallback

Мощната зелена вълна заля и Wall Street*

Силните борсови ръстове се пренесоха и в САЩ и основните индекси вече са на плюс за 2010 година

23:05 | 10.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Фондовите борси в САЩ се присъединиха към силната еуфория, която обхвана пазарите на ценни книжа по целия свят днес. Причина за това стана общият план за възстановяване на доверието в еврозоната на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, който бе обявен този уикенд.

И трите основни индекса започнаха сесията със силни повишения, като постепенно ускориха темпа на ръст. Това ги върна отново печалбата за тази година, след като в края на миналата седмица индексите попаднаха под силен натиск.

Dow Jones IA, който обединява 30-те най-големи и най-търгувани американски компании, се повиши с 3,9 на сто до 10 785 пункта. Широкият S&P 500 в същото време напредна с 4,4% до 1 160 пункта, а на борсата Nasdaq индексът Nasdaq Composite се повиши с 4,81% до 2 375 пункта.

Предходните две сесии на миналата седмица донесоха големи загуби на борсите в САЩ, Европа и Азия не само заради растящото напрежение около дълговата криза в Гърция, но заради и компютърна грешка в електронни платформи за търговия на Нюйоркската фондова борса, които свалиха близо 1 000 пункта от индекса Dow Jones IA на 6 май в рамките на по-малко от десет минути.

Акциите на компаниите от всички сектори на икономиката поскъпнаха днес, като най-добре се представиха банките, конгломератите и добивните компании. Доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа падна с 4 базисни пункта до 3,54%, а петролът поскъпна с 2,3% до 76,80 долара за барел.

*Актуално към 23:05 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още