fallback

Газпром може да понижи с поне 10% цената на газа за Турция

Към момента 62% от доставките на синьо гориво за Турция идват от Русия

13:26 | 10.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Газпром и турската енергийна компания „Боташ“ се договориха за изчисляване по нова формула на цените на руския природен газ за Турция, според която цените на синьото гориво за страната ще се понижат с поне 10%.

Това съобщава турският вестник „Сабах“, допълвайки, че съответният меморандум се предвижда да бъде подписан утре, по време на визитата в Турция на руския президент Дмитрий Медведев.

Официално потвърждение от руска страна на посочената информация засега няма, пише РИА Новости.

Към момента 62% от доставките на синьо гориво за Турция идват от Русия, която е и най-големият външнотърговски партньор на Турция.

В тази връзка президентът на Русия заявява, цитиран от турски вестник, че амбициите са в следващите пет години търговският оборот между двете страни да се увеличи 3-5 пъти, т.е. годишният му обем е възможно да достигне 100 млрд. долара.

В момента България в лицето на Булгаргаз също преговаря за нов дългосрочен договор с Газпром за доставки на природен газ от началото на следващата година, тъй като срокът на настоящия изтича. Засега обаче официално не е оповестен напредък в преговорите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:33 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още