fallback

Прехтър: Щатските пазари бързо ще заличат печалбите от последните месеци

Техническият анализатор очаква икономичската криза в САЩ да продължи с години

12:28 | 08.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските пазари ще заличат печалбите си от последните шест месеца в рамките на няколко седмици, е заявил вчера в интервю за Ройтерс Робърт Прехтър, президент на Elliott Wave International.

В снощната сесия на Wall Street и трите основни индекса в САЩ заличиха изцяло преднината си от началото на тази година.

Прехтър бе заявил преди, че пазарната криза от 2007-2009 и щатската рецесия като цяло са предвестник на остра и продължителна икономическа криза.

Още през 2002 той предупреждава за опасностите от дефлационна депресия.

Техническият анализатор, известен с предказването на борсовия крах от 1987, продължава да вярва, че американската икономика ще страда през идните години.

Прехтър съветва инвеститорите да изберат възможно най-безопасните инвестиции като свръхкраткосрочни ДЦК или дори кеш, базаирайки очакванията си на дългосрочната икономическа слабост.

Той смята, че рисковите активи ще претърпят загуби вследствие на нова дефлационна вълна на световните кредитни пазари, предшествана от гръцката дългова криза.

Прехтър поддържа мнението си от януари, че доларът ще продължи да поскъпва спрямо еврото в продължение на още около година.

Той предрича огромно увеличение на спредовете в доходността на американските корпоративни облигации спрямо тази на щатските ДЦК, което според него вече е започнало.

В близките няколко месеца спредовете по облигациите с неинвестиционен рейтинг вероятно ще се разширят съществено, смята анализаторът.

Според него през следващите шест години отслабването на американската икономика ще доведе до необслужване на дълговете от страна на все повече компании и общини, което допълнително ще увеличи спредовете по техните облигации.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:24 | 08.05.10 г.
fallback
Още от Свят виж още