fallback

Щатските борси излязоха на загуба за тази година

Nasdaq се понижи с 2,3% до края на днешната волатилна сесия и с 8% за изминалата седмица

23:24 | 07.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Силните понижения на щатските индекси от вчера се пренесоха и в последната за седмицата борсова сесия на Wall Street въпреки обнадеждаващите данни за пазара на труда през април. След днешните си загуби и трите основни индекса в САЩ заличиха изцяло преднината си от началото на тази година, предаде CNN.

Индексът на 30-те най-големи и ликвидни борсови компании Dow Jones Industrial Average се понижи с 1,3% и завърши търговията на ниво от 10 379,60 пункта. В рамките на последните пет сесии Dow Jones IA е изгубил 5,7 на сто, а в сравнение с нивото си на затваряне от края на 2009 г. той се е понижил с 0,5 на сто.

Широкият S&P 500 на свой ред загуби 1,5% до 1 110,87 пункта, докато на борсата Nasdaq основният индекс Nasdaq Composite потъна с 2,3% до 2 266,64 пункта. Загубата им за тази седмица възлиза на съответно 6,4% и 8%, а от началото на тази година двата индекса са отстъпили с 0,4% и 0,2%.

Технологичните компании, начело с Apple, Cisco и Hewlett-Packard, се наредиха сред най-губещите за деня. Техните акции поевтиняха с повече от 3% до края на сесията.

Икономическите данни за САЩ от днес бяха добри и показаха, че американската икономика е разкрила 290 хил. нови работни места през април, което се оказа повече от очакваното и е най-голямата бройка за последните четири години.

Въпреки това инвеститорите останаха предпазливи заради резките движения на индексите от вчера, при които Dow Jones IA потъна с близо 1 000 пункта преди да завърши сесията със спад от 348 пункта. За това допринесе компютърна грешка в платформата на Нюйоркската фондова борса.

Днес стана ясно, че на борсата Nasdaq са отменени 296 сделки с акции от вчера, чиято цена е варирала с над 60%. Сделките с компонентите на Dow - Procter & Gamble и 3M, обаче не са били отменени, въпреки че техните книжа отчетоха спад от 37% и 22% съответно до края на сесията в четвъртък.

Акциите на AIG поскъпнаха с 5,3% до 38,70 долара за акция на Нюйоркската фондова борса, след като застрахователната компания обяви нетна печалба от 1,5 млрд. долара, или 2,16 долара на акция, за първото тримесечие. За същия период на миналата година AIG излезе на загуба от 4,4 млрд. долара, или 36,97 долара на акция, заради кризата на ипотечния пазар в САЩ, предаде CNN.

От началото на тази година акциите на застрахователната компания са поскъпнали с 29% заради подновените надежди, че ще успее да върне милиардите долари, които дължи на американското правителство.

Притесненията за дълговата криза в Гърция, която все повече заплашва да се разпространи в други европейски страни, продължиха да тежат на котировките за пореден ден, въпреки че Германия, Португалия и Холандия днес одобриха предоставянето на финансова помощ за Гърция в рамките на спасителния план за страната за 110 млрд. евро. Европейските борси отчетоха най-тежкия си еднодневен спад от март 2009 г. и най-голямата седмична загуба от ноември 2008 г.

Щатският долар поскъпна с 1,3% срещу йената и поевтиня с 1% срещу еврото, а цената на петрола падна с 2,5% до 75,18 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:49 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още