fallback

Лихвата по 10-годишните гръцки ДЦК скочи до 12,3%

По този начин рисковата им премия се разшири до също рекордните 905 базисни пункта

11:47 | 07.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Лихвените проценти по десетгодишните гръцки държавни ценни книжа се повишиха до нова рекордно висока стойност от 12,3% днес в сравнение с 11,66% вчера, предаде Bloomberg.

По този начин рисковата премия по десетгодишните гръцки облигации надмина 900 базисни пункта, което също е нов рекорд от създаването на еврозоната през 1999 г. Това означава, че за да изберат гръцките пред немските ДЦК със същия падеж, инвеститорите изискват 9,05 процентни пункта допълнителна лихва над тази по немските облигации.

Високите лихвени проценти по гръцкия държавен дълг са израз на страховете на пазарите от неплатежоспособност на Гърция и недоверието към договорения миналия уикенд спасителен план за страната на стойност 110 млрд. евро. Те ще бъдат предоставени от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), но в замяна на това гръцкото правителство ще трябва да направи драстични съкращения на бюджетните си разходи.

Това според някои икономисти обрича спасителния план за Гърция на провал, защото може да доведе до тежка рецесия в страната.  

Още по темата за гръцката дългова криза:

МВФ ще гласува в неделя за отпускане на 40 млрд. долара на Гърция

Безредиците в Гърция набират сила, еврото се срина

Словения спасява Гърция. Изводите за България

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още