fallback

Румънското правителство намалява заплатите и пенсиите

Мярката се налага, за да може Румъния да намали бюджетния си дефицит до 3% от БВП

10:58 | 07.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Румънското правителство ще намали пенсиите и заплатите в публичния сектор по-късно през тази година, за да се съобрази с изискването на Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС да намали размера на своя бюджетен дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт.

Това е едно от изискванията, което фондът постави, за да отпусне на страната 20 млрд. евро спасителен заем през 2009 г. Според румънският президент Траян Бъсеску програмата за намаляване на разходите в публичния сектор е била неизбежна, предаде BBC.

Заплащането в държавния сектор ще бъде с 25% по-ниско до края на годината, в това число и минималната заплата в него. Освен това помощите за безработица, както и пенсиите, падат с 15 на сто.

Румъния, както и Унгария и Латвия, получи спасителен заем от МВФ, ЕС и Световната банка, но и трите страни засега не успяват да изпълнят изискването на фонда за намаляване на бюджетните си дефицити.

Румънският президент е заявил още пред журналисти, че по време на преговорите с мисията на МВФ в Букурещ правителството е успяло да избегне повишение на ДДС от 19% на 24% и увеличение на данъка върху печалбата и доходите на 20% от сегашните 16%.

Вчера МВФ съобщи, че ще удължи мисията си в Румъния още два дни. Фондът намали своята прогноза за икономическия растеж на Румъния до 0,8% през тази година, след като нейния БВП отчете рекорден за последните 20 години спад от 7,1% през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:10 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още