fallback

Трише: Икономическите перспективи пред еврозоната са неясни

ЕЦБ изобщо не дискутира възможностите за изкупуване на държавни облигации за повишаване на ликвидността

17:34 | 06.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка очаква скромен ръст на икономиката на еврозоната през 2010 година, като перспективите са обвити в голяма неяснота. Това заяви президентът на институцията Жан-Клод Трише след днешното лихвено решение на банката.

Основният лихвен процент бе запазен на рекордно ниското му ниво от 1,0 на сто за 12-ти пореден месец днес.

Според Трише данните за някои отделни страни са окуражителни, както и че някои от постиженията надвишават прогнозите. Ситуацията обаче оставала доста несигурна заради големите фискални дисбаланси, които се наблюдават в някои страни.

Трише защити решението за нарушаване на правилата на ЕЦБ за отпускане на заеми, направено като реверанс към Гърция, с обяснението, че изискванията към южните ни съседи са били доста строги. Поради тази причина централната банка искала да покаже своята подкрепа за Атина.

„Банкрутът на Гърция за мен е изключен. Всичко е просто. Изобщо не дискутираме този въпрос и нямам какво повече да кажа”, посочи Трише, цитиран от CNBC.

На въпрос дали се очаква Португалия да е следващата жертва на кризата, която ще трябва да бъде спасявана, Трише отговори, че Гърция и Португалия „не са в една лодка”.

На днешната среща на ръководителите на ЕЦБ изобщо не са били обсъждани идеи и възможности за изкупуване на правителствени облигации с цел подпомагане на банките в еврозоната, посочи Трише.

Това бе в основата на пазарния интерес днес, тъй като спекулациите бяха, че ЕЦБ ще подпомогне решително банките в борбата им с кризата. Израз на това стана поевтиняването на еврото до 1,2692 EUR/USD по време на пресконференцията на Трише.

В последстви, след като стана ясно, че това няма да бъде правено, единната валута се стабилизира на ниво 1,2730 долара за евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още