fallback

Безредиците в Гърция набират сила, еврото се срина

Единната валута буквално се срутва заради случващото се по улиците на Атина

16:26 | 05.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Безредиците в Гърция стават все по-ожесточени и вече взимат човешки жертви. Трима души загинаха при избухването на коктейл „Молотов“ в банков офис в Атина по време на поредните протести срещу планираните от правителството реформи, предава Ройтерс.

По данни на полицията в банковия клон се намират около 20 души, а това не е единствената горяща сграда в столицата. Сериозни сблъсъци между демонстранти и полиция има и пред сградата на гръцкия парламент.

Днес цяла Гърция е скована от общонационална стачка, която е насочена срещу планираните от правителството драстични реформи за съкращаване на бюджетните разходи. Изискванията за орязване на харчовете са наложени от МВФ и еврозоната, които се съгласиха в замяна на това да кредитират Гърция с над 110 млрд. евро.

Заради безредиците в Гърция еврото понася силни удари на валутните пазари днес. Само от началото на деня еврото се срива с над процент срещу долара, отстъпвайки до 1,2840 EUR/USD. За последната седмица единната валута е изтрила близо 2,5 на сто от стойността си и се е върнала до най-ниското си ниво за последните 13 месеца.

В резултат на това цената на петрола потъва рязко, като за последните 24 часа котировките са се сринали с над 7 на сто до 80,70 долара за барел. За сравнение, в края на миналата седмица барел петрол струваше около 86 долара.

Вижте видеоматериал за протестите в Атина

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:53 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още