fallback

Разпродажбите на акции в Азия продължават четвърти ден

С най-силен спад от над 3% се отличиха борсите в Индонезия и Тайван

11:59 | 05.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Разпродажбите на акции в азиатския и тихоокеанския регион продължиха с пълна сила за четвърти ден в унисон със случилото се на фондовите борси по целия свят вчера. Цената на петрола се понижи с 5%, а курсът на еврото срещу долара слезе под психологическото ниво от 1,30 долара за първи път от миналия април заради притесненията от разпространение на гръцката дългова криза към други страни.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, с изключение на Япония, потъва с 1,6% до 417,70 пункта и удължи най-големия си спад за последите три месеца, отбелязвайки четвърта поредна сесия на загуби. Индексът почти заличи преднината си за тази година въпреки добрите финансови резултати на редица компании в региона и подобряващото се състояние на местните развиващи се икономики, предаде Bloomberg.

Всички десет индустриални групи, представени в регионалния борсов измерител, бяха на загуба, като на всяка печеливша акция се падат по десет губещи.

С най-силен спад от над 3% се отличиха борсите в Индонезия и Тайван, където Jakarta Composite отстъпи с 3,1% до 2 868,12 пункта, а Taiex се понижи с 3% до 7 696,9 пункта. Австралийският индекс S&P/ASX 200 загуби 1,3% до 4674 пункта, а в Нова Зеландия NZX 50 намаля с 1,5% до 3248 пункта. С малко над 1% се понижи и индексът на сините чипове в Индия Bse Sensex 30, както и сингапурският Straits Times.

На положителна територия успя да завърши единствено борсовата сесия в Китай, където главният индекс Shanghai Composite добави 0,8% до 2 857,15 пункта и по този начин се издигна над седеммесечното дъно, което удари във вторник. Повод за това станахa опасения на инвеститори, че цените на китайските акции ще тръгнат надолу заради затягането паричната политика на Китайската централна банка.

Междувременно на борсата в Хонконг главният индекс Hang Seng изгуби 2,1% и падна до най-ниското си ниво за последните десет седмици, като акциите на 39 от всички 43 компании в него поевтиняват.

Пазарите на ценни книжа в Южна Корея и Тайланд бяха затворени днес заради честване на национални празници. Японската фондова борса остана затворена за трети пореден ден заради поредицата от почивни дни в страната, които са в началото на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:08 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още