fallback

S&P: Азиатските облигации са защитени от гръцката криза

Причините за това се крият в ниските нива на държавен дълг и бързия растеж на азиатските икономики

11:20 | 05.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Държавните ценни книжа (ДЦК) на развиващите се азиатски икономики са защитени от гръцката криза и ще се представят добре през тази година благодарение на ниските нива на държавен дълг в тези страни, както и заради бързия растеж на техните икономики.

Това прогнозира международната агенция за кредитен рейтинг Standard & Poor’s, цитирана от Bloomberg. Нейните икономисти подчертават, че в същото време държавните облигации на развитите страни не са толкова надеждни, защото са изложени на опасността от задълбочаване на кризата със суверенния дълг на Гърция.

Уилям Хес, директор на отдела на Standard & Poor’s за суверенни рейтинги в Азия, смята, че интересът на инвеститорите към региона ще се засили, а прекият риск от прехвърляне на дълговата криза от Европа към Азия засега остава ограничен.

Азия изпревари останалите региони със своя принос към възстановяването на световната икономика през тази година, което се случва за първи път в историята, според анализатори на Международния валутен фонд (МВФ).

Страни като Китай, Индия и Южна Корея са причина в региона да се натрупа рекордно количество на валутните резерви. Това е отзвук от азиатската криза през 1997-98 г., която показа, че техните централни банки не могат да подсигурят стабилността на местните валути и финансовата система.

Сега обаче динамичните темпове на икономически растеж в азиатските държави, в комбинация с ниските им нива на държавен дълг, ги правят привлекателна инвестиционна алтернатива. Тези фактори ще благоприятстват засилването на капиталовите потоци и понижаването на рисковите премии в Азия, смятат още от Standard & Poor’s.

Международният валутен фонд очаква нововъзникващите икономики в азиатския регион, което изключва Япония, Австралия и Нова Зеландия, да отбележат общ икономически ръст от 8,5% тази година и 8,4% за следващата. Това е доста над прогнозирания за тази година растеж от 2,2% в развитите икономики и 1% в еврозоната.

Кредитният рейтинг на ДЦК на Китай и Южна Корея е А1 по скалата на Moody's, което е петата му най-висока инвестиционна степен и повече от този на Гърция. Този на Индонезия е Ba2, което е най-високото му ниво за последните 11 години и е две степени под инвестиционното ниво.

Бюджетният дефицит на Южна Корея за миналата година бе 4,1% от нейния брутен вътрешен продукт, а този на Китай е в размер на 2,8%. Още по-малка е дупката в бюджета на Индонезия – само 1,6% от БВП през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:34 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още