fallback

Societe Generale се върна на печалба заради инвестиционното банкиране

Societe Generale e сред банките в Европа, които са най-застрашени от гръцката криза

10:45 | 05.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Втората по големина френска банка Societe Generale обяви по-голяма от очакваното печалба за първото тримесечие на тази година благодарение на добрите финансови резултати от звеното за корпоративно и инвестиционно банкиране.

Нетната печалба на банката за трите месеца до 31 март възлиза на 1,06 млрд. евро. За същия период на 2009 г. тя е отчела загуба от 278 млн. евро. Пазарните анализатори очакваха Societe Generale да излезе на печалба от 654 млн. евро.

Ръководството на базираната в Париж банка очаква финансовите резултати за тази година да отговорят на неговите прогнози. През предишните две години банката отчете рекордна загуба от търговия с ценни книжа.

Повече от 50% от печалбата на Societe Generale за първото тримесечие идва от звеното за корпоративно и инвестиционно банкиране. Тя възлиза на 541 млн. евро в сравнение със загуба от 171 млн. евро преди година. Приходите му нарастват със 74% на годишна база до 2,14 млрд. евро.

Провизиите и отписванията на проблемни финансови активи са на стойност 273 млн. евро в сравнение с 1,8 млрд. евро преди година.

Акциите на Societe Generale са поевтинели с 21% от началото на тази година, което е понижило нейната пазарна капитализация до 28,6 млрд. евро. Акциите на най-голямата френска банка BNP Paribas в същото време са поевтинели с 12 на сто, а тези на Credit Agricole – с 16 на сто.

По време на вчерашната борсова сесия в Париж акциите на банката поевтиняха с 5,8%, защото тя, редом с Credit Agricole, е сред банките в Европа, които са най-застрашени от задълбочаване на гръцката криза. Френските банки имат финансови активи за близо 79 млрд. евро в Гърция от общо 193,1 млрд. евро за всички европейски кредитори, имащи бизнес в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:05 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още