fallback

ЕК взе под прицел агенциите за кредитен рейтинг

Агенциите имат прекалено голямо влияние върху пазарите и затова ще са необходими допълнителни регулации, смятат от комисията

10:00 | 05.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Мишел Барние, еврокомисар по въпросите на вътрешните пазари, предупреди, че може да са необходими допълнителни регулации на ролята на кредитните агенции на пазарите, предаде ВВС. Той е заявил пред Европейския парламент, че е бил изненадан от бързото понижаване на рейтинга на Гърция.

През декември ще влязат в сила нови правила за агенциите, съгласно които те ще трябва да обясняват как са взели решението си за промяна на даден рейтинг. По думите на Барние обаче може да е необходимо допълнително затягане на регулациите за агенциите.

Той е заявил, че обмисля създаването на нова агенция, която да оценява правителствените рейтинги. Барние е подчертал, че влиянието на агенциите е твърде значимо не само по отношение на компаниите, но и за отделните държави.

В края на април Standard & Poor's понижи рейтинга на Гърция до „junk“ (високорискови книжа).

Критици на агенциите за кредитен рейтинг посочват, че те имат толкова власт, че оценките им се превръщат в самоосъществяващи се пророчества.

Намаляване на рейтинга може да доведе до продажби на държавни облигации или до липса на интерес към нови емисии. Това сваля цената на облигациите и увеличава доходността им, което пък ограничава допълнително държавните финанси и теоретично може да предизвика по-нататъшни понижения на рейтинга.

През последните месеци Гърция се опитваше неуспешно да се пребори именно с този порочен кръг.

Миналата година трите големи агенции - Standard & Poor's, Fitch и Moody's, признаха, че техните оценки на ценните книжа, гарантирани с високорискови ипотеки, са се оказали неточни. Агенциите бяха обвинени, че не са успели да оценят размера и риска на рисковите ипотечни облигации, които доведоха до кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още