fallback

МВФ ще гласува в неделя за отпускане на 40 млрд. долара на Гърция

В момента текат гласуванията в отделните страни от еврозоната, гърците отвръщат с масови протести

09:32 | 05.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководният орган на Международния валутен фонд ще гласува отпускането на 40 млрд. долара кредити за Гърция тази неделя, обявиха от институцията. Заемите ще са част от спасителния план на стойност 110 млрд. евро, които ще бъдат отпуснати на страната.

Освен от МВФ, отпускане на заеми трябва да бъде осъществено и от отделните страни-членки на еврозоната. Тези дни се провеждат гласувания в националните парламенти, които до момента носят успех, макар да са обект на остри спорове.

В замяна на помощта Гърция ще трябва да проведе драстични реформи, чрез които да се съкратят значително разходите на правителството, а голяма част от администрацията да загуби привилегии като 13-та и 14-та заплата и различни видове бонуси.

Правителството на Гърция вече даде съгласие това да се направи, но населението се съпротивлява яростно на намеренията му. Стачките в големите гръцки градове се превърнаха в ежедневие, а днес се очаква транспортът в цялата страна да бъде парализиран.

Протестите стават все по-масови, като в тях вече се включват и представители на частния сектор, а не само на държавната администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:54 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още