fallback

Европейските акции се сринаха

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 заличи ръста си от началото на годината, сред най-губещите бяха банките

19:40 | 04.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции се сринаха заради опасенията, че гръцката дългова криза ще се разпространи и в други страни, предаде Bloomberg.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 заличи ръста си от началото на годината, след като се понижи с 2,9 на сто до 253,01 пункта – най-ниско ниво от два месеца.

Вчера европейските акции се повишиха благодарение по-добрите от очакваното икономически данни, които надделяха над опасенията, че одобреният спасителен пакет за Гърция в размер на 110 млрд. евро няма да спре разпространението на дълговата криза и в други страни.

Основните национални индекси се понижиха на всички западноевропейски пазари. Испанският IBEX загуби 5,4 на сто, а италианският FTSE MIB – 4,7 на сто. Британският FTSE 100 отстъпи с 2,6 на сто, френският CAC 40 потъна с 3,6 на сто, а германският DAX – с 2,5 на сто.

Испанските акции паднаха на деветмесечно дъно, начело с банковия сектор. Акциите на най-голямата банка в страната - Santander, загубиха 7,4 на сто, а тези на Banco de Valencia – 7,3%. Книжата на гръцката National Bank се сринаха с 13 на сто, а тези на Piraeus Bank отстъпиха с 11 на сто.

Сред губещите бяха и минните книжа с 6% спад за сектора – най-големият от юни, след като Австралия обяви, че ще увеличи данъците за индустрията.

Книжата на британската петролна компания BP паднаха с 3%, с което поевтиняването им за последните три сесии достигна 11 на сто. Компанията се опитва да спре изтичането на петрол от потъналата си платформа в Мексиканския залив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:50 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още