fallback

Ускоряват интеграцията на европейското въздушно пространство заради вулкана

Също така Европейската комисия ще трябва да състави правила, които да позволяват на правителствата да компенсират авиокомпаниите

19:18 | 04.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Министрите на транспорта на страните от ЕС са постигнали споразумение за взимане на мерки, които да помогнат за предотвратяване на евентуални бъдещи кризи в авиотранспорта като причинената през април от изригването на вулкана Ейяфятлайокутл в Исландия, предаде ВВС.

Мерките включват ускоряване на плановете за интегриране на европейското въздушно пространство, като се създаде единен европейски регулатор.

Също така Европейската комисия ще трябва да състави правила, които да позволяват на правителствата да компенсират авиокомпаниите.

Извънредната среща на транспортните министри се наложи заради критиките от авиосектора, че правителствата са взели прекалено строги мерки за ограничаване на полетите след изригването на вулкана, като са задържали излишно самолетите.

Очаква се създаването на единен регулатор, който да отговаря за цялото европейско въздушно пространство, да осигури по-бърз и съгласуван отговор в подобни ситуации в бъдеще. Създаването на такъв регулатор беше планирано за 2012, но сега ще бъде ускорено за тази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:05 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още