fallback

Силен спад обхвана щатските индекси в унисон със световните борси

Nasdaq Composite потъва с над 2% в ранната търговия

17:53 | 04.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Вълната от разпродажби, която заля европейските и азиатските фондови пазари днес, се пренесе и на Wall Street, като понижи щатските индекси с повече от процент в сутрешната търговия, а Nasdaq Composite потъна с повече от 2%. Със силен спад от над 2% се движат и основните борсови индекси в Германия, Франция и Великобритания.

За пореден ден неяснотите около гръцкия спасителен план внесоха смут на финансовите пазари по целия свят, след като съмненията за това дали немският парламент ще одобри отпускането на парична помощ за Гърция отново излязоха на преден план.

Обнадеждаващите данни за планираните продажби на жилища и за новите поръчки за производството на фабрични стоки не успяха да спрат пониженията на индексите. Dow Jones IA, който обединява 30-те най-големи и ликвидни американски компании, губи 1,2% до 11 013,53 пункта час след началото на сесията. Акциите на 27 от 30-те компании в неговия състав поевтиняват, предаде CNN.

Още повече, с 1,7% до 1 181,98 пункта, потъва широкият индекс S&P 500. Най-много обаче, с 2,7% до 2 434,25 пункта, се понижава индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite. Вчерашната сесия донесе и на трите индекса силни повишения от над 1%.

Доларът скочи с повече от 1% до едногодишен връх срещу еврото, което помете цените на суровините, които се търгуват в долари. Петролът поевтинява с близо 2,6% до 83,96 долара за барел, а това натежа върху цените на енергийните компании. Банките и технологичните компании също се наредиха сред най-губещите за деня.

Малко след началото на днешната търговия на Wall Street стана ясно, че за втори пореден месец индексът на планираните продажби на жилища се увеличава много силно, като потвърждава подема на пазара на недвижими имоти в страната. Междувременно стана ясно, че поръчките за производство на фабрични стоки са се увеличили неочаквано с 1,3% на месечна база, което е седмият им пореден месечен ръст.

Акциите на фармацевтичната компания Merck се наредиха сред малкото в състава на Dow Jones IA, които поскъпват в ранната търговия. Цената им се вдигна с над 2% до 36,01 долара за акция на Нюйоркската фондова борса, след като стана ясно, че печалбата на фармацевтичния гигант за първото тримесечие е надминала пазарните очаквания, въпреки че намалява с 80% на годишна база до 298,9 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:04 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още