fallback

В Гърция започна двудневна национална стачка на държавния сектор

Утре ще прекратят работа за няколко часа или денонощие и заетите в частния сектор в Гърция, включително медиите

10:03 | 04.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

В Гърция тази сутрин започна 48-часова стачка на заетите в държавния сектор на страната, насочена срещу мерките на правителството за строги финансови икономии. Стачката днес ще предизвика проблеми при авиопревозите, а утре гръцкият авиотранспорт напълно ще спре работа и ще бъдат отменени всички вътрешни и международни полети от и за Гърция.

Освен заетите в държавната сфера, утре ще прекратят работа за няколко часа или денонощие и заетите в частния сектор. В сряда се очаква в Гърция по призива на Всеобщата конфедерация на труда през част от деня да не работи общественият транспорт, а за цяло денонощие няма се се движат железниците и гръцките морски съдове ще останат на котва. Ще бъдат затворени и магазините. В стачката утре ще участват също медицинските работници и журналистите от гръцките медии, съобщи Итар-Тасс.

Организираните от синдикатите масови протестни акции са против сключените наскоро от правителството стабилизационни споразумения с Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), предвиждащи намаляване на работните заплати и пенсиите и повишаване на данъците.

Независимо от това, че тригодишна стабилизационна програма ще даде възможност на Гърция да получи кредити от ЕС и МВФ на обща стойност около 110 млрд. евро и ще предотврати банкрута на страната, синдикатите се отнасят крайно отрицателно към този документ, тъй като считат, че излизането на Гърция от кризата ще стане главно за сметка на рязкото съкращаване на доходите на трудещите се.

Вчера гръцкото правителство, с цел бърза ратификация на стабилизационното споразумение, внесе в парламента законопроект за повишаване на данъците, а днес се предвижда да внесе в парламента втори законопроект в тази връзка, предвиждащ намаляване на работните заплати на държавните служители и на пенсиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още