fallback

Минните компании задълбочиха спада на азиатските борси

Причина за това стана увеличението на данъка върху печалбата на минните компании в Австралия до 40%

12:08 | 03.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Новата седмица започна с понижения за борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион, водени от минните компании, предаде Bloomberg. Техните акции поевтиняха след новината, че австралийското правителство е вдигнало значително данъка, с който се облага печалбата на производителите на суровини.

Банките също станаха обект на разпродажби заради поредната мярка от страна на Китайската централна банка за изтегляне на пари от финансовата система. За тази цел централната банка повиши минималните задължителни резерви за банките за трети път от началото на годината. Фондовите пазари в страната обаче не успяха да реагират на новината, защото бяха затворени заради Деня на труда.

Затворена бе и Токийската фондова борса заради честването на Деня на конституцията, както и пазарите на ценни книжа в Тайланд и Филипините.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, с изключение на Япония, се движи с понижение с 1,1% до 422,94 пункта. Новината, че Гърция ще получи заем за над 100 млрд. евро от Международния валутен фонд и еврозоната, не успя да успокои притесненията на инвеститорите, че дълговата криза в страната ще се разпространи в Испания и Португалия и ще навреди на възстановяващата се световна икономика.

Минните и финансовите компании допринесоха за половината от днешното понижение на индексите в региона. Акциите на най-голямата минна компания в света - BHP Billiton, поевтиняха с 3% на борсата в Сидни след новината, че от 2010 г. печалбата на добивните компании в Австралия ще се облага с 40% данък. Австралийският индекс на сините чипове S&P/ASX 200 завърши днешната сесия с понижение от 0,5% до 4 785,50 пункта, а в Нова Зеландия NZX 50 отстъпи с 0,2% до 3 280,35 пункта.

Главният индекс на борсата в Хонконг Hang Seng бе най-губещият в региона днес, като се понижи с 1,4% до 20 811,4 пункта. Поредицата от мерки на китайското правителство и централна банка за ограничаване на кредитирането и инвестициите в недвижими имоти превърнаха финансовите и строителните компании в едни от най-губещите на борсата в Хонконг през последните два месеца. Това бе и причината борсата в Китай през април да отбележи най-силния си месечен спад от началото на 2009 г.

Със силно понижение от 1,2% до 1 721,21 пункта приключи и днешната сесия за корейския индекс Kospi. За разлика от Китай, фондовата борса в Южна Корея стана една от най-печелившите в азиатския регион през изминалия месец, редом с тази в Индонезия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:50 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още