fallback

Щатските индекси тръгнаха надолу след данните за БВП

Акциите на Goldman Sachs поевтиняват с 8% в ранната търговия заради наказателното разследване срещу нея

17:47 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

След силния си ръст от последните две сесии щатските индекси преминаха на отрицателна територия днес, след като данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и потребителското доверие не успяха да отговорят на пазарните очаквания.

За пониженията на котировките, които са най-силно изразени във финансовия сектор, допринесе още новината, че инвестиционната банка Goldman Sachs е обект на наказателно разследване от страна на федерални прокурори в САЩ, предаде CNN. Банката бе обвинена в крупна измама с ипотечни ценни книжа от Комисията по ценните книжа и борсовите операции в САЩ (SEC) преди две седмици.

Акциите на Goldman Sachs, която е една от най-печелившите инвестиционни банки в историята на Wall Street, поевтиняват с 8% до 147,57 долара за акция в сутришната търговия. С повече от 2% поевтиняват и книжата на Morgan Stanley, JPMorgan и Bank of America.

Dow Jones Industrial Average, който включва 30-те най-активно търгувани компании с най-голяма пазарна капитализация, се понижава с 0,3% до 11 138,83 пункта час след началото на търговията. Той отбеляза най-силния си еднодневен ръст за последните два месеца от 1,1% в четвъртък.

Широкият S&P 500 се понижава с 0,5% до 1 200,51 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, губи 0,6% до 2 498,14 пункта.

Преди началото на сесията стана ясно, че американската икономика е нараснала с 3,2% през първото тримесечие на тази година, което се дължи най-много на силния ръст на потребителските разходи на домакинствата.

Това е третото поредно тримесечие, в рамките на което БВП на страната расте, на данните се оказаха малко под очаквания от пазарните анализатори ръст от 3,3%. Освен това темпото на ръст е доста под 5,6-те процентното увеличение на БВП през последното тримесечие на 2009 г.

Други икономически данни от днес показаха, че априлската стойност на индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет е 72,2 пункта спрямо 73,6 пункта за март. Това допълнително натежа на котировките, защото потребителските нагласи имат ключово значение за възстановяването на американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:00 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още