fallback

Португалия решена на сурови мерки за връщане на доверието

Страната предвижда свеждане на държавния дефицит до 2,8% от БВП през 2013 г. спрямо 9,4% за 2009 г.

15:45 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Португалското правителство ще вземе всички необходими сурови мерки, за да увеличи доверието на инвеститорите и да спази ангажиментите си за намаляване на бюджетния дефицит и дълга си. Това заяви в петък социалистическият министър-председател на страната Жозе Сократеш, цитиран от Ройтерс.

Сократеш е заявил в парламента, че разговорите за икономическата стратегия, започнати със социалдемократическата партия, която е основният представител на опозицията, са с ключова роля и отварят нова фаза на конструктивен диалог в страната.

Основното настояване на опозицията е да бъдат засилени мерките за затягане на бюджетната дисциплина, за да се успокоят притесненията на инвеститорите.

Във вторник рейтинговата агенция Standart & Poor's понижи рейтинга на страната с две степени до А- поради наблюдавани „засилени рискове“ за финансовата стабилност. По мнение на немалко анализатори Португалия е сред най-застрашените държави, в случай че гръцката дългова криза се разпространи.

„Сигурен съм, че решението, което взехме – да следим заедно финансовото положение и прилагането на стратегията за бюджетна консолидация, ще донесе своите плодове и ще допринесе за засилване на доверието в португалската икономика и нейните възможности да достигне заложените цели“, е заявил Сократеш.

„Правителството ще вземе всички мерки, повтарям, всички мерки, които биха били нужни за засилване на доверието в икономиката и биха гарантирали изпълнение на ангажиментите за намаляване на дефицита и овладяване на държавните задължения“, е допълнил той.

Одобрената от Брюксел програма на действие на Португалия предвижда свеждане на държавния дефицит до 2,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2013 г. спрямо 9,4% за 2009 г. Планирано е това да се случи чрез замразяване на заплатите в бюджетната сфера, орязване на държавните разходи и увеличаване на данъците за хората с най-високи доходи.

Помолен от депутати да поясни дали правителството планира да изостави или отложи някои големи проекти, финансирани от държавата, като например изграждането на железопътна линия за високоскоростни превози към Испания, премиерът е отговорил, че подобни значими проекти, които са важни за растежа, ще бъдат продължени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:30 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още