fallback

Сблъсъци в Атина, протестиращите атакуват финансовото министерство

Полицията разпръсква тълпата със сълзотворен газ, протестът е срещу международната помощ

15:12 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Участниците в поредния масов уличен протест в Гърция направиха опит да щурмуват финансовото министерство в Атина. Поредният митинг-шествие е организиран в протест срещу международната помощ, предложена на страната и изискванията за отпускането й.

Полицията в Атина е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, след като напрежението ескалира и се стигна до атаката на министерството, предава ВВС.

Към момента в гръцката столица присъстват делегации на Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка. Те преговарят с правителството за отпускането на спасителни кредити, с помощта на които Гърция да избегне банкрута.

„Уверен съм, че разговорите ще приключат скоро, имам предвид в следващите няколко дни. Вярваме, че решенията ще бъдат продуктивни и ще предотвратят по-нататъшна възможност за разрастване на кризата“, заяви председателят на ЕК Жозе Барозу днес.

Острите протести по улиците на Атина са предизвикани от изискванията на международните организации за допълнително съкращаване на бюджетните разходи като условие за отпускане на кредитите. Правителството на Гърция вече прие един пакет от рестриктивни мерки, но според МВФ това не е достатъчно.

Според синдикатите в Гърция МВФ иска увеличение на данъците върху доходите, премахване на бонусите, които възлизат на две допълнителни заплати в публичния сектор, и тригодишен срок на замразяване на заплатите на администрацията. Така вероятно гърците ще останат без своите 13-та и 14-та заплата.

Освен това делегациите настоявали и за увеличаване на пенсионната възраст от средно 53 на 67 години.

Още по темата:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:44 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още